Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan jeg hente inn studenter på «nulltimers-kontakter» i travle perioder?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg driver en butikk i en liten by, og vi har alltid et særlig stort arbeidspress i forbindelse med påskeferien. Jeg trenger da ekstra folk på jobb, og ringer i denne sammenheng noen studenter.

Disse studentene har noen gamle arbeidsavtaler hos oss. Jeg kontakter dem likevel bare ved behov, ettersom kontraktene ikke sier noe om arbeidstid. Er dette en lovlig løsning?

Svar: Fra tidligere finnes det en del arbeidskontrakter tilsvarende det du her beskriver, såkalte "nulltimers-kontakter". Kontraktene har ingen angivelse av arbeidstid og omfang, og arbeidsgiver styrer arbeidsmengden ensidig etter behov.

Arbeidstakeren får derfor veldig liten grad av forutsigbarhet i sitt arbeidsforhold. Slike arbeidsavtaler har lovgiver i nyere tid tatt et oppgjør med, og dere er derfor nødt til å gjøre enkelte endringer i kontraktene.

Muligheten til å hente inn arbeidskraft på kort tid er likevel viktig, til tross for oppgjøret med nulltimers-kontrakter. Lovgiver har i denne sammenheng presisert at det fortsatt skal være lovlig å benytte seg av tilkallingsvikarer.

Med tilkallingsvikarer menes arbeidstakere som påtar seg oppdrag ved behov i bedriften. Ved en slik ordning vil ikke arbeidsgiver være forpliktet til å tilby arbeid, og tilsvarende vil ikke arbeidstaker være forpliktet til å påta seg eventuelt arbeid som vedkommende blir tilbudt. Slike ansettelsesforhold kan derfor være ønskelig for begge parter, og fremstår å kunne passe til ditt behov.

For å få dette til å fungere praktisk fremover kan du inngå en rammeavtale med tilkallingsvikarene, hvor generelle arbeids- og lønnsvilkår fastsettes.

Hver gang tilkallingsvikarene faktisk skal jobbe må denne rammeavtalen suppleres av et skjema som angir arbeidstid, lengde og grunnlag. Samlet vil dette da utgjøre en avtale om midlertidig ansettelse for den konkrete tilkallingen.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS