Arbeidsliv

Hva gjør du som arbeidsgiver når ansatte ikke vil ha ferie på sommeren? DP-juristene svarer.

Kan jeg kreve at arbeidstaker tar ut ferie?

DP-juristene svarer: Pass på ferierutinene.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål

Vi har en ansatt som ikke har satt seg opp på ferielisten i sommer, bortsett fra en fredag for en langhelg. Han sier han heller vil spare ferien til senere. Hos oss er det imidlertid lite å gjøre på jobb i juli og august, så det er best om ferie blir tatt ut da. Vi vil ikke at arbeidstakeren skal komme i november og kreve ferie, for da trenger vi folk på jobb. Kan jeg kreve at han tar ut ferie nå?

Arbeidsgiver

Svar

Ferieloven sier at det er arbeidsgivers ansvar og rett å fastsette tidspunktet for ferie. Feriefastsettingen skal imidlertid drøftes med arbeidstakerne «i god tid før ferien», jf. ferieloven § 6. Oppnås det ikke enighet om ferietidspunktet, har arbeidsgiver rett til å fastsette ferie innenfor de rammer ferieloven gir. I tillegg sier lovens § 6 (2) arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og senest 2 måneder før ferien tar til, såfremt ikke særlige grunner er til hinder for dette.

I deres tilfelle har dere så vidt jeg forstår ikke drøftet eller diskutert feriefastsetting og ferielister før tidligst i sommer. Det er fint at man i utgangspunktet vil gi arbeidstaker mulighet til å velge selv, så lenge man er tydelig på hva som er virksomhetens behov.

Når arbeidstaker ikke gjør det eller ikke velger innenfor de rammer dere ønsker er det likevel arbeidsgivers ansvar å styre og lede. Dersom dere nå ikke kommer til enighet, er det altså arbeidsgiver som må fastsette. Arbeidstaker kan imidlertid kreve minimum 2 måneders varsel, jf. ovenfor. Dere er for sent ute til å kreve at ferie tas ut i juli og august, men dere kan unngå novemberferie ved å fastsette ferie i slutten av september/begynnelsen av oktober.

Neste år anbefaler vi å ha som rutine at det settes frist for å komme med ferieønsker, for eksempel 30. april.

SBDL v/ advokat og partner Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS