Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan jeg kreve at de ansatte vaksinerer seg?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er daglig leder i en bedrift som driver virksomhet innen skipsfart. Vi har til en viss grad greid oss ok under koronapandemien så langt, men ser stadig store smitteutbrudd på våre skip som får drastisk innvirkning på driften.

Smitteutbrudd resulterer i svært høyt sykefravær, krevende situasjoner knyttet til turnus og omrokkeringer av kritisk personell om bord på skipene, og ikke minst driftsøkonomiske problemer. Vi har frem til nå hatt strenge smitteverntiltak om bord, men ser at det vanskelig hjelper når flere ansatte ikke vaksinerer seg. Vi vurderer nå innføring av krav om gyldig vaksinasjonsstatus for de ansatte. Kan vi gjøre dette?

Svar: Utgangspunktet er at fremvisning av vaksinestatus fra ansatte anses som et kontrolltiltak etter arbeidsmiljøloven, og vil dermed være underlagt flere rettslige skranker. For at et kontrolltiltak skal være lovlig må tiltaket være saklig begrunnet og ikke utgjøre en uforholdsmessig belastning for arbeidstakerne, jf. arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven § 9-1. Dersom forholdet reguleres av arbeidsmiljøloven, må tiltaket i tillegg være nødvendig for å verne liv eller helse jf. aml. § 9-4. Basert på opplysningene dine vil tiltaket i dette tilfellet gjelde overfor skipsarbeidere, og vil derfor reguleres av skipsarbeidsloven.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS