Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan jeg kreve feriepengene utbetalt før?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg sluttet i en jobb nylig, som jeg kun har jobbet i dette året. Jeg har behov for å få feriepengene som jeg har opparbeidet i år utbetalt nå. Jeg har spurt arbeidsgiver om jeg kan få feriepengene mine nå, men de sier at de kun utbetaler feriepenger i juni, påfølgende år. Må jeg vente til juni 2018, eller kan jeg kreve feriepengene utbetalt nå?

Tilkallingsvikar

Svar: Når du har sluttet i en jobb kan du kreve alle opptjente feriepenger utbetalt ved arbeidsforholdets avslutning. Feriepengene skal utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden eller ved avsluttende lønnsoppgjør. Dette følger av ferieloven § 11 (3). Du kan kontakte arbeidsgiveren din skriftlig, og vise til bestemmelsen. Vær oppmerksom på at det blir trukket forskuddsskatt av feriepenger som utbetales i året de er opptjent. Feriepenger som utbetales året etter de er opptjent trekkes det normalt ikke skatt av. Feriepengene er likevel skattepliktig inntekt for mottakeren, og med i grunnlag for beregning av skatten for inntektsåret. Det som vanligvis skjer er at det trekkes litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, for at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales året etter. Du betaler med andre ord ikke mer skatt enn du ville gjort ellers, selv om du trekkes i skatt av feriepenger som utbetales samme år de er opptjent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS