Arbeidsliv

For noen uker siden ble jeg gjort oppmerksom på en bestemmelse i arbeidsmiljøloven som kan gi rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid av en kollega.

Kan jeg kreve høyere stillingsprosent?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har vært deltidsansatt i 20% stilling i ca. 4 år, og jeg trives utrolig godt i jobben. Det har vært masse å gjøre og lav bemanning, så jeg har derfor jobbet betydelig mer enn stillingsprosenten min tilsier de siste 2 til 2,5 årene.

For noen uker siden ble jeg gjort oppmerksom på en bestemmelse i arbeidsmiljøloven som kan gi rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid av en kollega. Jeg sendte derfor arbeidsgiver en mail og spurte om jeg kunne få utvidet stillingsprosenten.

Arbeidsgiver motsatte seg dette tvert, under henvisning til at det ikke var behov for merarbeid. Jeg viste til at jeg har krav på det etter arbeidsmiljøloven, og at jeg VET at det er veldig lav bemanning hos oss, men fikk fortsatt ikke gjennomslag for mine synspunkter. Hva gjør jeg nå?

Svar: Rett for deltidsansatte til stillingsprosent tilsvarende faktisk arbeidstid reguleres av aml. § 14-4 a. Det er riktig som du sier at du har krav på utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeidstid, såfremt arbeidsgiver ikke kan dokumentere at behovet for merarbeid ikke foreligger.

Dersom partene ikke blir enige, og en part er misfornøyd med avgjørelsen som ble tatt, kan saken bringes inn for Tvisteløsningsnemnda, jf. aml. § 14-4 a) annet ledd. Tvisteløsningsnemnda har, i medhold av nevnte bestemmelse, en eksklusiv kompetanse til å avgjøre saker om rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid. Saken må derfor prøves i nemnda før den eventuelt kan bringes inn for en domstol.

Frist for å bringe inn sak for Tvisteløsningsnemnda er 4 uker etter at arbeidsgiver avslo kravet jf. aml. § 17-2 a første ledd. Behandling i Tvisteløsningsnemnda er gratis, og du behøver ikke bistand fra advokat for å få en sak behandlet der.

Det kan være lurt å planlegge hvilke bevis du skal fremlegge for å få medhold for ditt synspunkt. Blant annet vil det være relevant å fremlegge arbeidskontrakten som viser din stillingsprosent og timelister fra det siste året som viser hvor mange timer du faktisk har arbeidet pr uke.

I tillegg bør du fremlegge skriftlig bevis på at arbeidsgiver har avvist ditt krav, da avvisning fra arbeidsgiver er et vilkår for å få saken behandlet i nemnda. Er du usikker på din rettsposisjon eller har andre spørsmål i tilknytning til saken kan det være lurt å rådføre seg med en advokat.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS