Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan sjefen kreve legesjekk?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg fullførte lokførerskolen for en stund siden og har vært lokfører siden. Forrige uke var jeg involvert i en ulykke da jeg kjørte. Det gikk bra med meg, men det oppsto noen materielle skader. Jeg var redd for reaksjonene etter ulykken, men ble likevel overrasket da jeg fikk telefon fra sjefen i dag.

Han mente bare at jeg måtte gjennom en sjekk hos legen, og hvis legen sa at alt var som det skulle kunne jeg komme tilbake på mandag og fortsette i jobben som vanlig.

Det er ikke så lenge siden jeg har vært gjennom legesjekk. Jeg bestod så vidt undersøkelsene, og er veldig nervøs for å ta testen igjen. Jeg synes også at undersøkelsene var ukomfortable, så vil helst unngå de hvis jeg kan.

Jeg fikk som sagt ingen store skader under ulykken, så skjønner ikke hvorfor sjefen mener at jeg må gjennom enda en legesjekk. Spørsmålet mitt er derfor om sjefen min kreve legesjekk av meg for at jeg skal få lov til å fortsette å jobbe?

Svar: Arbeidsgivers rett til å kreve medisinske undersøkelser av arbeidstakere reguleres av arbeidsmiljøloven § 9-4. Bestemmelsen begrenser arbeidsgivers adgang til å foreta medisinske kontroller og undersøkelser for å verne om den ansattes personlige integritet. En medisinsk undersøkelse i lovens forstand kan være så mangt, og kan typisk inneholde samtale om sykdom eller medisinske undersøkelser.

Bestemmelsen oppramser tre tilfeller som angir når arbeidsgiver kan kreve medisinske undersøkelser. Bestemmelsen er uttømmende, slik at et samtykke til undersøkelser utover disse tre tilfellene vil ikke være gyldig.

I visse tilfeller kan arbeidsgiver dessuten være pliktig til å iverksette medisinske undersøkelser, for eksempel dersom det fremkommer av spesiallovgivning eller følger av ulike HMS-regler i arbeidsmiljøloven. I tillegg til at vilkårene i § 9-4 må være oppfylt for å foreta medisinske undersøkelser, må de generelle vilkårene for å iverksette kontrolltiltak i virksomheten etter § 9-1, og kravene til drøfting, informasjon og evaluering i § 9-2 være oppfylt. Vi går ikke inn på disse her, men nevner de for ordens skyld.

Det første tilfellet hvor arbeidsgiver kan kreve medisinske undersøkelser er når det følger av lov og forskrift, og her finnes en rekke spesialiserte forskrifter som gjelder ulike yrkesgrunner. I dette tilfellet antar vi at førerforskriftenvil komme til anvendelse, som gjelder sertifisering av lokførere på det nasjonale jernbanenettet for en jernbanevirksomhet som har sikkerhetssertifikat eller sikkerhetsgodkjenning.

Det følger av forskriftens § 12 at jernbanevirksomheten er pliktig til å foreta en egnet undersøkelse av førerens skikkethet når føreren har vært involvert i en arbeidsulykke. Forskriftens strenge regulering av medisinsk og yrkespsykologisk skikkethet har sin bakgrunn i sikkerhet. En lokfører vil ha ansvar for store mengder passasjerer og gods, og det må derfor stilles strenge krav.

Forskriften stiller dessuten krav til periodiske undersøkelser av medisinsk skikkethet, og krav om tilleggsundersøkelser av medisinsk og yrkespsykologisk skikkethet. Vi går ikke nærmere inn på disse her, men det følger av dette at du derfor uansett må forvente jevnlige legesjekker.

Bestemmelsen gir imidlertid ikke arbeidsgiver rett til å tvangsgjennomføre undersøkelsen. Dersom du er ukomfortabel med en slik undersøkelse har du rett å nekte gjennomføring, men du må da være bevisst på at dette kan føre til en arbeidsrettslig reaksjon i lys av ovennevnte.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS