Arbeidsliv

En av selskapets konsulenter har nå vært 50 prosent sykemeldt i 19 måneder.

Kan vi sparke en ansatt som har vært langtidssykemeldt i 19 måneder?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er personalansvarlig i en konsulentvirksomhet. En av våre konsulenter har nå vært 50 % sykemeldt i 19 måneder. Siden han får arbeidsavklaringspenger fra NAV (tidligere sykepenger), så er ikke dette et stort økonomisk problem for oss.

Likevel er det slik at det er svært vanskelig for oss å nyttegjøre oss av en ansatt som ikke kan fungere mer enn to og en halv dag i uken. Vi har fått flere klager fra våre klienter på hans manglende tilgjengelighet.

Opplysninger fra legen til den ansatte tyder klart på at han ikke kan forventes å komme tilbake i større stillingsprosent med det første. Samtidig skal det nevnes at vi har gått langt i våre forsøk på å tilrettelegge arbeidet for ham, slik at han kan komme tilbake i full stilling, uten at dette har fungert. Kan vi nå gå til oppsigelse?

Svar: Siden den ansatte har vært 50 % sykemeldt i over 12 måneder, er verneperioden etter arbeidsmiljøloven § 15-8 utløpt. Det er derfor adgang til å legge vekt på sykdomssituasjonen til den ansatte i en oppsigelsesvurdering.

Denne vurderingen må imidlertid gjøres bredere, og den må inneholde en avveining av interessene til arbeidsgiver og arbeidstaker. Slik vi forstår deg, er virksomheten liten, og det er få muligheter til omplassering eller liknende.

Vi legger også til grunn at det ikke finnes andre muligheter for å tilrettelegge arbeidetog at dere har tilstrekkelig dokumentasjon på tilretteleggingen. Prognosene for at den ansatte skal kunne komme tilbake i 100% stilling, er også dårlige.

Samtidig er det svært viktig for virksomheten at den ansatte kan være tilgjengelig for klient. Alt i alt høres det ut som om det kan være saklig grunn til oppsigelse, selv om terskelen for å anse sykefravær som saklig grunn for oppsigelse normalt er høy.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS