Arbeidsliv

Det er tendenser til bedring for skipsbyggingen. Her fra Kleven verft i Ulsteinvik, Møre og Romsdal.

Kraftig oppsving i norsk industriproduksjon

Etter en begredelig juni-måned har norsk industri slått kraftig tilbake, viser de seneste SSB-tallene om norsk industriproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Etter svært svake tall juni-tall (-2,9 prosent) var en stor opptur forventet da SSBs juli-tall ble publisert klokken 10 onsdag. Det bekreftet blant andre meglerhusene DNB Markets og Handelsbanken Capital Markets i sine respektive morgenrapporter.

Sistnevntes økonom, Marius Gonsholt Hov, skrev at de ventet «at produksjonen steg med 2 prosent m/m. Det kan høres mye ut. Men på grunn av et større produksjonsfall i juni vil dette likevel gi negativ utvikling inn i tredje kvartal; dog, den kvartalsvise nedgangen vil ha bremset opp.»

DNBs seniorøkonom Kyrre Aamdal skrev at «industriproduksjonen i Norge ventes å øke etter at den falt markert i juni, men den negative trenden er trolig fortsatt intakt.»

Oppturen landet på hele 3,7 prosent fra juni til juli. Den kvartalvise utviklingen (mai - juli) havnet med det på -1,0 prosent sammenlignet tremånedersperioden før.

SSB påpeker at idustriproduksjonstallene ofte varierer mye fra måned til måned, og at de kvartalvise tallene gir et bedre inntrykk av totalutviklingen.

En rekke næringsgruppper bidro til økningen i juli. Størst økning hadde næringsmiddel- og drikkevareindustrien, samt gummi, plast og mineralsk industri. Også bygging av skip og oljeplattformer hadde en økning fra juni til juli.

I motsatt retning trakk oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, som hadde en nedgang på 6,4 prosent fra juni til juli. De kvartalvise tallene for samme næring viser imidlertid en oppgang på 5,9 prosent.

– Bunnen for industriproduksjonen er nok ikke nådd, ettersom oljeinvesteringene fortsetter å falle. Men vi opprettholder vårt syn om at den videre nedgangen i industrien vil bli mer avdempet enn hva vi har sett hittil. Det største investeringsfallet på norsk sokkel ligger nemlig bak oss, slo Gonsholt Hov fast i sin morgenrapport, og vil nok stå for dette også etter den seneste SSB-oppdateringen.
Powered by Labrador CMS