Arbeidsliv

Hvordan skal arbeidsgiver begrunne en oppsigelse?

Krav til begrunnelse ved oppsigelse

Hvordan skal arbeidsgiver begrunne en oppsigelse av en ansatt? En sjef lurer, og juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg har nå avholdt drøftelsesmøte med en ansatt som jeg ønsker å si opp på grunn av arbeidstakers eget forhold, da vedkommende ikke har vært lojal i virksomheten. Jeg skal nå utarbeide en oppsigelse, men har noen spørsmål til hva som må være med. Er det slik at jeg må gi en begrunnelse for hvorfor arbeidstaker blir sagt opp i selve oppsigelsen som gis til arbeidstaker?

Svar: I utgangspunktet er verken arbeidsgiver eller arbeidstaker pliktig til å gi en begrunnelse samtidig med oppsigelsen. Det betyr imidlertid ikke at du som arbeidsgiver kan si opp arbeidstaker uten at det foreligger en nærmere begrunnelse for denne avgjørelsen. Arbeidstaker er vernet mot usaklig oppsigelse, og i denne sammenheng er den reelle begrunnelsen helt sentral. Arbeidsgiver kan ikke si opp arbeidstaker med mindre det er "saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold".

Før arbeidsgiver fatter en beslutning om oppsigelse, er arbeidsgiver pliktig til å innkalle arbeidstaker til et drøftelsesmøte, jf. aml. § 15-1. I et drøftelsesmøte skal både grunnlaget for oppsigelsen, og en eventuell utvelgelse mellom ansatte som vurderes å sies opp, drøftes. Arbeidstaker vil på denne måten få innsikt i arbeidsgivers begrunnelse. Basert på ditt spørsmål ser dette ut til å være oppfylt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS