Arbeidsliv

Kun Oslo-regionen "skriker" etter økonomer

Behovet for fagfolk varierer kun litt fra region til region. Unntaket er økonomer.

Publisert Sist oppdatert

Spør man virksomheter i Norge hva slags kompetanse de anser som viktigst å sikre seg de neste fem årene, svarer en av tre tekniske fag og ingeniørfag.

Det viser en rapport fra NIFU som har kartlegt rekrutteringsbehovene. Tallene er basert på Navs bedriftsundersøkelser.

Som det fremgår av kartene er det ganske små forskjeller fra region til region. Likevel tegner det seg et bildet av at det er langs Vestlands-kysten denne kompetansen er aller mest etterspurt.

 

Da er det større forskjell når det kommer til virksomheter som anser det som viktigst med økonomisk og administrativ kompetanse. Mens hele 22 prosent gjør dette i Oslo og Akershus, er det bare 11 prosent av virksomhetene i Nord-Norge som svarer det samme. Faktisk ligger hovedstadsregionen langt over alle de andre regionene.

Siv-Elisabeth Skjeldbred i NIFU skriver i rapporten at forklaringen er at virksomhetene i Oslo-regionen har en annen næringssammensetning enn i landet ellers.

Lærere er det sterkt behov for over hele landet, og aller mest i innlandet. Situasjonen ser ut til å være tilsvarende for helsefaglig kompetanse. Også på dette området er det Innlandsfylkene Hedmark, Oppland og Buskerud som rapporterer om det sterkeste behovet med 21 prosent mot kun 10 prosent i Oslo.

Powered by Labrador CMS