Arbeidsliv

Da tallene over trygdesvindel ble lagt frem i 2015 gikk arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie offensivt ut og sa flere skulle avsløres. 2016-tallene tyder ikke på at det ble fulgt opp.

Ledere og ansatte samarbeider om NAV-svindel

Noen færre prøvde å svindle til seg trygd og andre velferdsytelser i 2016 enn året før. Fortsatt svindles det mest med dagpenger. Ofte samarbeider arbeidstaker og arbeidsgiver om svindelen.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 ble 1166 personer anmeldt for å ha forsøkt å svindle til seg trygd og velferdsytelser som til sammen var verdt drøyt 233 millioner kroner. Det kommer frem av ferske Nav-tall som ble lagt frem tirsdag.

Det er en nedgang fra året før (1472 anmeldelser for til sammen 302 millioner), men fortsatt gjelder omtrent halvparten av beløpet svindel av dagpenger - en stønad som skal hjelpe folk å komme i arbeid. Flertallet av de anmeldte har jobbet og mottatt lønn uten å informere Nav om det.

– Velferdssystemet er et sikkerhetsnett for de som kommer i en vanskelig økonomisk situasjon. Det er alvorlig når noen velger å misbruke ordningene. Alle som mottar stønad fra NAV har plikt til å gi korrekt informasjon, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

A-ordningen, som ble innført i 2015, krever at arbeidsgivere leverer inntektsopplysninger for sine ansatte hver måned. NAV har tilgang til denne informasjonen og har avdekket rundt 60 prosent av sakene ved å sammenligne disse opplysningene med informasjon brukeren selv har gitt til NAV.

 

Samarbeid

Ifølge Nav gjelder mange av de største sakene arbeidsmarkedskriminalitet.

«Et fellestrekk ved slike saker er at velferdsmidler utnyttes for å redusere lønnskostnader, noe som gir virksomheten et konkurransefortrinn,» heter det i en uttalelse fra Nav.

I fjor ble 126 personer anmeldt for slik kriminalitet for til sammen 47,8 millioner kroner. I mange tilfeller har arbeidsgiver og arbeidstaker samarbeidet om svindelen.

Ifølge opplysninger fra Nav var en av de største sakene et forsøk på svindel av til sammen 1,4 millioner kroner. Arbeidsgiver og arbeidstaker samarbeidet i det tilfellet for å få utbetalt sykepenger, dagpenger og foreldrepenger.

Straff

Trygdesvindel straffes strengt.

Høyesterett har uttalt at slik svindel over «1G» - mer enn 90 000 kroner - normalt skal straffes med fengsel.

NAV opplyser at de alltid krever tilbake pengene når svindel avdekkes.

Powered by Labrador CMS