Arbeidsliv

Sommer, sol og ferie. Klarer du å ta fullstendig fri i ferien?

Logg av i ferien, oppfordrer Stami-forsker

– Det er så lett å være «på» hele tiden, særlig hvis kontoroppgaver er del av jobben din, uttaler Live Bakke Finne, forsker i arbeidspsykologi og -fysiologi.

Publisert Sist oppdatert

Lest om selvledelse. Å hvile og nyte livet med mindre krav og mas, er selve målet med ferien for mange. Første skritt mot dét målet er å logge helt av fra jobben, mener Stami-forsker Live Bakke Finne.

I en artikkel på Stamis hjemmesider viser hun til at en forutsetning for å ha fri, er at vi klarer å legge jobben helt fra oss; noe hun tror mange strever med.

Det er fullt mulig å skru av varslene om e-post og teams-meldinger i ferien, men det kan være vanskelig.

Klare grenser mellom jobb og fri

I teksten skilles det ikke mellom ledere og medarbeidere, og det er heller ingen tall som sier noe om hvor mye hver av gruppene i snitt eventuelt jobber/sjekker jobbmeldinger i ferien.

Men Liv Bakke Finne oppfordrer til å ha helt klare grenser for når du jobber og når du har fri. Og forskerens råd gjelder også for hverdagene - når folk ikke har ferie. Å jobbe i et visst antall timer, og deretter ha helt fri.

Hun peker på at jo mer uthvilt og restituert du er når du kommer på jobb, jo mer vil klare å gjøre i løpet av de timene du jobber.

Avkobling og restitusjon gjør oss faktisk mer effektive, skriver Stami.

Kroppen kan lure oss

Forskeren legger til at det tjener oss å logge av og koble av, selv om vi ikke kjenner oss slitne.

– Vi vet at folk kan stå i svært høy belastning over tid, og føle at dette mestrer de helt fint. Men det skyldes gjerne at kroppen «skrur seg på» og blir så aktivert at du tåler å stå i det. Når belastningen endelig blir redusert, kan en kjenne at «nå har presset vært for stort for lenge, men jeg skjønte det ikke der og da», uttaler Finne.

Over tid kan for høy aktivering bidra til mer alvorlige plager, som angst, depresjon og muskel/skjelettplager eller fysisk og psykisk utmattelse - det som kalles yrkesmessig utbrenthet.

Fyll ferien din med mest mulig lystpregede aktiviteter og glem jobben med god samvittighet, oppfordrer Finne.

Powered by Labrador CMS