Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Må vi angi eksakt hvor lenge vikariatet skal vare?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en del personer ute i permisjon, og ansetter i den forbindelse andre i vikariater for disse. Noen ganger forlenges permisjoner, og da lurer vi på hvordan vi kan skrive tidsperioden for vikariatet i kontraktene. Må vi angi eksakt hvor lenge vikariatet skal vare, og forlenge dette hvis den det vikarieres for blir lenger borte? Eller kan vi skrive at vikariatet varer frem til den det vikarieres for er tilbake på jobb?

HR-sjef

Svar: Ved midlertidig ansettelse skal det stå hva som er forventet varighet for arbeidsforholdet i arbeidskontrakten (aml. § 14-6 bokstav e). Den forventede varighet trenger ikke å angis eksakt. Det kan for eksempel være ved en nærmere tidsperiodes avslutning eller ved en begivenhets inntreden mv. Det kan dermed stå at person A vikarierer for person B, og at varigheten er frem til B kommer tilbake fra sin permisjon. Dere kan også ansette fra dato til dato, forutsatt at det er grunnlag for å ansette midlertidig i vikariat. Dersom den det vikarieres for blir lengre borte, kan vikariatet forlenges. Dere kan dermed velge hvilke av disse to formene for tidsangivelse dere ønsker å ha i kontrakten. Merk at dersom en person er ansatt i mer enn et år, så har vedkommende krav på 1 måneds varsel før fratreden (aml. § 14-9 (4)).

Gis ikke slikt varsel innen fristen, kan ikke arbeidsgiver kreve at den ansatte fratrer før én måned etter at varsel er gitt.

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS