Arbeidsliv

Illustrasjon.

– Må vi betale den ansatte overtid?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En av våre ansatte har tatt kontakt etter at hun mottok sin siste lønnsslipp. Den ansatte mener at hun har krav på overtidsbetaling og viser til at hun jobbet to søndager på rad forrige måned. Verken hennes nærmeste leder eller øverste leder påla henne å jobbe disse søndagene, og jeg mener derfor at hun ikke kan kreve overtidsbetaling. Har vi rett?

Personalansvarlig

Svar: Det avhenger av om din virksomhet er bundet av tariffavtale og hva som fremgår av den ansattes arbeidskontrakt. I det følgende gjør jeg rede for lovens alminnelige utgangspunkt.

I arbeidsmiljøloven § 10-6 defineres overtidsarbeid som arbeid utover lovens øvre grense for den alminnelige arbeidstid. Arbeid som varer ut over 9 timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av 7 dager overstiger det lovmessige høyeste timetall for den alminnelige arbeidstid, og anses som overtidsarbeid.

Lovens overtidsbegrep er knyttet til arbeidstidens lengde. Det spiller i denne forbindelse ingen rolle når i døgnet eller på hvilke ukedager arbeidet blir utført. Kan arbeidet etter loven holdes i gang om natten og på søn- og helgedager, er det ikke av denne grunn overtidsarbeid. Det er med andre ord arbeidsøktens lengde og bare den som er avgjørende for om det er overtid i lovens forstand, ikke arbeidsøktens og det etterfølgende overtidsarbeidets plassering som er avgjørende for om det er overtid. Spørsmålet er dermed hvor mange timer den ansatte jobbet de aktuelle ukene, ikke hvilken ukedag arbeidet ble utført.

Plikten til å betale overtidstillegget inntrer ikke bare ved uttrykkelig pålegg om overtidsarbeid, men også hvor det er avtalt med arbeidsgiver, eller hvor arbeidsgiver er kjent med at det utføres og aksepterer det uttrykkelig eller stilltiende. Derimot kan ikke arbeidstakeren på egen hånd beslutte å utføre arbeidsoppgaver på overtid og så kreve overtidstillegget, om det ikke har vært et akutt behov som arbeidstakeren må dekke uten å ha rimelig mulighet til å innhente arbeidsgivers samtykke.

Dersom det er på det rene at søndagsarbeidet er å anse som overtid, må dere få klarlagt hvorfor den ansatte måtte jobbe de ekstra timene og vurdere hennes krav på overtid deretter.

SBDL/ advokat Marianne Gjerstad

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Powered by Labrador CMS