Arbeidsliv

UHELDIG MEDIKALISERING: Stor grad av sykdomsorientering henger sammen med dårligere skoleresultater i grunnskolen, høyere sannsynlighet for senere mottak av helserelatert trygdeytelse og lavere inntekt gjennom eget arbeid, viser studien til forskerne Knut Røed og Simen Markussen.

Når mange unge får en diagnose, øker utstøtingen fra skole og arbeidsliv

Høy tilbøyelighet til å gi unge en psykisk diagnose har negativ effekt på skoleresultater og arbeidsdeltakelse. Det øker også risikoen for å bli trygdemottaker som voksen, viser studie.

Publisert Sist oppdatert

I noen kommuner er det mer vanlig enn i andre at unge blir diagnostisert, utredet og behandlet for et psykisk helseproblem. Det gjelder selv om man korrigerer for ulikheter i befolkningssammensetningen, ifølge en studie gjort av forskerne Knut Røed og Simen Markussen ved Frischsenteret.

– Noe av forskjellen er uforklart, og vi tror det kan handle om kulturforskjeller, sier Røed til Velferd.no.

Han påpeker at det er store geografiske forskjeller i det som har med helse å gjøre. En høy andel uføre i en kommune er blant forholdene som kan påvirke tilbøyeligheten til å gi unge en diagnose, mener forskeren.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS