Det er en ørliten økning i antallet arbeidsledige i september, melder Nav.
Lagmannsretten ga ikke saksøkerne medhold i kravet om mer erstatning i Nav-skandale-saken. Saksøkerne vurderer å anke til Høyesterett.

Nav-skandalen: Saksøkere fikk ikke medhold i lagmannsretten

Staten er frifunnet i Borgarting lagmannsrett for kravet om å utbetale ytterligere erstatning til tre ofre for den såkalte Nav-skandalen.

Publisert

I tingretten hadde Rune Halseth, Marianne Evensen og en tredje person saksøkt staten. 

De hadde alle blitt straffeforfulgt for å ha oppholdt seg utenlands mens de mottok arbeidsavklaringspenger, en regeltolking som siden er blitt funnet å være uriktig. Halseth og Evensen ble dømt til fengsel, dommer som siden er blitt opphevet.

Oslo tingrett dømte staten til å betale Halseth og Evensen 900.000 kroner i oppreisningserstatning, men frifant staten som helhet og idømte dermed ikke sakskostnader. 

Både saksøkerne og staten valgte da å anke dommen til Borgarting lagmannsrett.

Saksøkerne tapte

Lagmannsretten har nå dømt imot saksøkerne. Dermed står Halseth og Evensen igjen med kun de 250.000 og 200.000 kronene de allerede hadde fått utbetalt i oppreisning. Tredje saksøkeren får ingen erstatning da hun ikke har sonet i fengsel.

Dommen er avsagt under dissens. En av meddommerne mente at oppreisningen burde blitt satt til 900.000-1 million kroner.

– Lagmannsretten fant ikke at EMK (Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, red.anm) eller EØS-avtalen ga de private partene rett til mer oppreisning enn det som to av dem hadde fått utbetalt i medhold av straffeprosesslovens regler om erstatning for uberettiget straffeforfølgning, skriver Borgarting lagmannsrett i en pressemelding.

Advokaten mener titusener er fratatt sine rettigheter

Advokat Roy Arteid, som representerer de tre saksøkerne, sier til NTB at hans klienter vurderer å anke til Høyesterett. Han peker på at det er dissens på flere punkter, og mener lagmannsretten ikke har behandlet saken grundig nok.

– Lagmannsretten argumenterer for at myndighetenes opptreden i NAV-saken ikke kan utgjøre grov uaktsomhet på noen måte som gir NAV-ofrene noen rett til reell oppreisning, skriver Arteid i en uttalelse til NTB.

Særlig reagerer han på at den tredje saksøkeren, som ble rettsforfulgt, men ikke fengslet, ikke fikk medhold i sitt krav om oppreisning.

– Siden saken er en pilotsak for et senere gruppesøksmål betyr avslaget at titusener av ofre i samme situasjon har blitt fratatt sine rettigheter, skriver han.

Regjeringsadvokaten fornøyd

Lagmannsretten legger til at det ikke kan bevises at noen som kan pådra staten såkalt «organansvar» har handlet forsettlig eller grovt uaktsomt i den forbindelse.

– Dommen bekrefter det nøkterne nivået vi har i Norge for utbetaling av erstatning og oppreising, også der staten har gjort feil som har fått alvorlige konsekvenser, sier David Magnus Myr og Helge Røstum ved Regjeringsadvokaten. De to har ført saken på vegne av Staten.

Duoen sier staten hele veien har vært opptatt av å rydde opp etter feilen i Nav, men at oppgjøret må være i tråd med gjeldende rett rundt erstatnings- og oppreisningsutbetalinger.

Powered by Labrador CMS