Arbeidsliv

Fra Amazon-lageret i mannheim, Tyskland.

Nordmenn sier nja til Amazon

Nordmenn frykter at Amazon kan gi økt arbeidsledighet og utkonkurrere norske virksomheter. Men et stort flertall av oss vil likevel handle hos Amazon, dersom IT-giganten etablerer seg her.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en fersk undersøkelse Ipsos har foretatt på vegne av Samvirkene. Amazon har bestemt seg for å etablere seg i Sverige. Når IT-giganten er på plass hos søta bror, mener mange at det kun er et tidsspørsmål før de kommer hit også.

Ipsos har spurt et representativt utvalg av 500 nordmenn om ulike tema relatert til mulige konsekvenser av Amazons etablering i Norge.

  • 4 av 10 handler varer på nett 1 eller flere ganger i måneden, og halvparten handler i både norske og utenlandske nettbutikker.

  • De aller fleste har hørt om Amazon, og nesten 7 av 10 er interessert i å bruke Amazon.

  • 33% oppgir å ha brukt Amazon.

  • 41% mener at et sterkere fotfeste for Amazon i Norge vil føre til færre norske arbeidsplasser

  • Over halvparten mener at norske eiere gir sikrere arbeidsplasser og at norske myndigheter bør gjennomføre tiltak for å sikre at andelen utenlandske eiere ikke skal øke fra nå av

Nordmenn er med andre ord en smule «schizofrene» i sine holdninger til Amazon.

På den ene siden frykter v for at norske bedrifter skal bli skvist ut av markedet av den amerikanske IT-giganten. Men vi kan like vel tenke oss å handle hos dem.

 

Norsk eierskap viktig

Foto Janne Log er daglig leder i Samvirkene.

Daglig leder Janne Log i Samvirkene, som har bestilt undersøkelsen, mener svarene roper ut et høyt varsku.

­– Det digitale skiftet er i ferd med å bli det store eierskiftet. USAs teknologisektor er nå verdt mer enn alle børsselskaper i Europa. Bare de kinesiske selskapene vokser like raskt, sier hun.

– Derfor haster det med en nasjonal plan for hvordan vi best skal ta vare på norsk kompetanse og den norske modellen i et digitalt skifte, sier Log, som mener undersøkelsen viser at folk flest er på linje med Samvirkenes bekymring.

– Globalt blir det tøffere og tøffere å konkurrere i merkevareracet. Nå er det bare de kinesiske teknologigigantene som er sterke nok til å konkurrere med de amerikanske. ­ – Og nordmenn er enige med oss. 4 av 5 mener eierskap er viktig. Eierskap er viktig for den økonomiske utviklingen av landet, for norske lokalmiljø og for sysselsettingen i Norge.

Naturlig nok slår Log et slag for eierskap gjennom samvirker. Hun peker blant annet på en rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse som viser at samvirker gjør det bedre og i større grad skjermer de ansatte i nedgangstider.

– Det viser seg blant annet at finanssamvirker gjorde det bedre under finanskrisen enn andre finansforetak, sier Samvirkene-lederen.

Ekspertene strides

Ekspertene strides imidlertid om konsekvensene av at «Amazon nå står ved portene».

Professor Tor W. Andreassen ved NHH mener i et intervju med Dagens Perspektiv at Amazon i aller høyeste grad er en trussel for norsk handelsstand.

– Fienden har nådd portene. Det er nå handels-apocalypsen begynner, sier han til Dagens Perspektiv. Han mener de til og med bli en trussel mot Norges Gruppen, og ikke bare bokbransjen og elektronikkbransjen.

– Amazon må tas opp i alle styrerom fremover. Ingen har grunn til å føle seg trygge. Det holder ikke å være middelmådig lenger, sier Andreassen.

Andre eksperter tar Amazons mulige inntreden i Norge med større ro. En av dem er Robert Ingvaldsen ved BI. I et historisk perspektiv har varehandelen endret seg mange ganger, men behovet for å ta og kjenne på ting, endrer seg ikke, slik han ser det.

— Detaljhandel handler om å finne nye formater, og opp igjennom har man alltid vært innovative, sier han. At nettet skal ta over for fysiske butikker har han ingen tro på. Ingvaldsen har sett mange nok nettbutikker som vokser raskt de første årene, men som så stagnerer uten lønnsomhet.

Powered by Labrador CMS