Arbeidsliv

De siste årene har proteininnholdet i matkornet gått ned.

Norsk matkorn har for dårlig kvalitet

Grensen for proteininnhold i matkorn ble i fjor hevet fra 10 prosent til 11,5 prosent. Det innebærer at 80 prosent av kornet ikke kan brukes til baking.

Publisert Sist oppdatert

Proteininnholdet i hveten ligger rett over 10 prosent i snitt, skriver Nationen. Av hveten som er kommet inn så langt i år, for det meste høsthvete, er det ifølge Norske Felleskjøp ned mot 20 prosent som holder matkvalitet.

For bonden blir betalingen 30 til 40 øre lavere per kilo om kornet ikke oppfyller kravene til matkvalitet.

De nye proteinkravene kom som følge av påtrykk fra møllene som produserer matmel.

– De siste årene har proteininnholdet i matkornet gått ned. Møllene sa at de ikke kunne bruke mye av det norske matkornet siden proteininnholdet er for lavt, forklarer administrerende direktør Lars Fredrik Stuve i Norske Felleskjøp.

– Vi kan ikke produsere matkorn som industrien ikke kan bruke, for så å skrive ned kornet til fôrverdi. Det er uholdbart, sier han.

Powered by Labrador CMS