Arbeidsliv

VERDSETTES LAVERE: 53 prosent av befolkningen mener at eldre arbeidstakere verdsettes lavere enn yngre, viser Helsepolitisk barometer 2018.

Økt diskriminering av eldre arbeidstakere

Negative holdninger til eldre arbeidstakere øker, viser flere undersøkelser. Praksisen med å tilby sluttpakker til seniorer kan være noe av forklaringen, mener tidligere leder for Statens seniorråd, Wenche Frogn Sellæg.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen vil at eldre arbeidstakere skal stå lenger i jobb, og Høyre gikk på sitt landsmøte inn for å fjerne den øvre aldersgrensen i arbeidsmiljøloven. Samtidig tyder flere undersøkelser på at det har blitt tøffere tider for seniorer i arbeidslivet.

Mer enn halvparten av befolkningen mener at eldre arbeidstakere verdsettes lavere enn yngre, og andelen som mener dette øker. Det går fram av Helsepolitisk barometer 2018, som ble lagt fram i forrige uke.

I 2017 var det 45 prosent som sa seg enige i at arbeidsgivere verdsetter arbeidstakere over 55 år lavere enn yngre arbeidstakere. I år har andelen som mener dette, økt til 53 prosent.

Det er en markant økning, konstaterer TNS Kantar, som står bak undersøkelsen.

– Ikke overraskende

– Den negative utviklingen kommer ikke overraskende, sier tidligere leder for Statens seniorråd, Wenche Frogn Sellæg, til Velferd.

– Vi har fulgt utviklingen gjennom flere år og har sett den samme trenden i Seniorpolitisk barometer, påpeker hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DÅRLIG SIGNAL FRA NHO:– Vi har sett at NHO ga tilbud om sluttpakker til alle ansatte over 60 år. Det gir et kraftig signal om at man mener at man ikke trenger eldre arbeidstakere, sier Wenche Frogn Sellæg.

Seniorpolitisk barometer er en årlig undersøkelse av seniorpolitiske holdninger i arbeidslivet, som Senter for seniorpolitikk står bak. Den siste utgaven av barometeret, som ble lagt fram i oktober i fjor, avdekket at en økende i aldersdiskriminering i arbeidslivet.

I løpet av et år hadde det vært en fordobling i andelen som personlig hadde opplevd å bli diskriminert i arbeidslivet på grunn av høy alder.

Les også: Norsk seniorpolitisk barometer 2017: Økt aldersdiskriminering i arbeidslivet

Uheldige sluttpakker

De negative utviklingstrekkene som kommer til syne i både Helsepolitisk barometer og Seniorpolitisk barometer, gir grunn til bekymring, mener Wenche Frogn Sellæg.

Hun tror økt aldersdiskriminering i arbeidslivet kan henge sammen med arbeidsgiveres praksis med å tilby sluttpakker til eldre ansatte.

– Vi har for eksempel sett at NHO ga tilbud om sluttpakker til alle ansatte over 60 år. Det gir et kraftig signal om at man mener at man ikke trenger eldre arbeidstakere, sier Sellæg til Velferd.

– Det er en desavuering av deres kunnskaper og erfaring, tilføyer hun.

Les også: Nordea får kritikk for sluttpakker til seniorer

– Vi trenger en holdningsendring

Wenche Frogn Sellæg var leder for Statens seniorråd fram til nyttår, og hun har tidligere vært stortingsrepresentant og statsråd for Høyre. Hun er positiv til Høyres forslag om å fjerne den øvre aldersgrensen for arbeidstakere i arbeidsmiljøloven, men mener det ikke er tilstrekkelig.

«Det er en myte at eldre arbeidstakere er mindre produktive enn andre.»

– Endringer i lovverket er bra, men det er ikke nok. Vi trenger også en holdningsendring hos arbeidsgivere, understreker hun.

– Det er viktig at eldre arbeidsgivere blir trukket med når det gjelder kompetanseheving. Dessverre ser vi at de over 50 år ofte faller utenfor og ikke blir oppfordret til å delta i kompetansehevende tiltak.

Karriereplanlegging

Det er en myte at eldre arbeidstakere er mindre produktive enn andre, fastslår Sellæg. Samtidig påpeker hun at arbeidsgivere må innta en offensiv holdning for å ta vare på seniorene.

– Arbeidsgiverne må jobbe med karriereplanlegging for ansatte i 50-årene for å finne ut hvordan deres kompetanse kan brukes best mulig. Det er bedre enn å holde pusten og vente på at de skal gå av med pensjon.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS