Arbeidsliv

Blant de som jobber i kulturbransjen, har halvparten svart at de vurderer å bytte bransje.

Over halvparten i reiselivs- og kulturbransjen vurderer å bytte jobb

En ny undersøkelse viser koronaeffekten på norsk arbeidsliv fire måneder etter at tusenvis av arbeidstakere ble permitterte eller flyttet over på hjemmekontor.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse gjort av Schibsted i samarbeid med Norstat viser at 1 av 10 arbeidstakere sier at de har vurdert å skifte bransje som en følge av koronakrisen.

Dette er mest aktuelt for arbeidstakere i reiselivsbransjen og kulturbransjen, som har blitt svært hardt økonomisk rammet. Her sier over halvparten at de har vurdert å skifte bransje.

– Det er høy aktivitet på Finn jobb for øyeblikket med 14 prosent flere søk i juli i år, målt mot samme tid i fjor, sier jobbanalytiker i Finn jobb, Christopher Ringvold.

Dette understøttes av jobbundersøkelsen, der over halvparten av respondentene aktivt søker jobb eller holder seg orientert på jobbmarkedet.

Resultatene speiler situasjonen i arbeidsmarkedet, der en vesentlig større andel av arbeidsstyrken er uten jobb. I tillegg føler ansatte i disse utsatte bransjer seg usikre på fremtiden.

Status på arbeidsmarkedet

Ifølge tall fra Nav var det 10,7 prosent arbeidsledighet i mars, men ferske tall viser at vi er tilbake på et lavere nivå der 4,9 prosent av arbeidsstyrken er uten jobb.

Til sammenligning var arbeidsledigheten 3,8 prosent rett før koronakrisen, så det går riktig vei på nåværende tidspunkt.

– Den største nedgangen i antall ledige stillinger var i bransjekategoriene reise og turisme, transport og logistikk og varehandel. Dette er typiske yrker der det er umulig å tilrettelegge for hjemmekontor og bransjer der store inntekter gikk tapt, sier Ringvold.

Hjemmekontor har blitt en viktig faktor

Under koronakrisen har ordet «hjemmekontor» vært aktuelt som aldri før. Jobbundersøkelsen viser at nesten halvparten av yrkesaktive legger stor vekt på muligheten for hjemmekontor.

Finn sine tall forteller at det var en økning på hele 53 prosent på søkeordet «hjemmekontor» i perioden mars til juli i år sammenlignet med den samme perioden i fjor.

Selv om mange er positive til hjemmekontor og digital samhandling, er likevel et godt arbeidsmiljø og jobbsikkerhet fortsatt det aller viktigste for de fleste arbeidstakere.

For yrkesgrupper innen offentlig forvaltning, ingeniører, IT og administrasjon legges det, naturlig nok, ekstra stor vekt på mulighet for fleksibilitet og hjemmekontor.

– Hjemmekontor vil være en naturlig del av folks arbeidshverdag fremover, og vi ser at kandidatene forventer at arbeidsgiver tilrettelegger for dette. Samtidig vet vi at noen av de viktigste faktorene for kandidater på jakt etter ny jobb er godt arbeidsmiljø og god bedriftskultur.

– Det å finne den riktige balansen mellom hjemmekontor og fysisk kontor blir en spennende nøtt å knekke for arbeidsgivere fremover, forteller Ringvold.

Powered by Labrador CMS