Arbeidsliv

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil at norske velferdspenger som sendes til utlandet skal være kostnadsjusterte.

Regjeringen vil bekjempe trygdeeksport

Arbeidsministeren har sett seg lei på at mottakere i andre land også får norske satser på trygdeutbetalingene.

Publisert Sist oppdatert

Polske arbeidere med barn i Polen vil neste år motta 6000 kroner per måned i kontantstøtte. Får arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) det som han vil, vil dette beløpet bli kostnadsjustert til cirka 2200 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

De siste fem årene har årlig mellom 500 og 1000 kontantstøtteutbetalinger gått til familier som bor i andre land. De aller fleste av utbetalingene går til polske familier, der en av foreldrene jobber i Norge. Den store forskjellen på prisnivået i Polen og Norge gjør den norske trygden svært gunstig for polske familier.

– Vi vil modernisere og gjøre det norske velferdssystemet mer robust. Jeg vil bekjempe trygdeeksport og har bedt departementet jobbe så raskt som mulig for å finne ut hvordan vi kan kostnadsjustere kontantstøtte, barnetrygd og dagpenger, sier Robert Eriksson til avisen.

Partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche, Thomas Nordby, som tidligere jobbet for Regjeringsadvokaten, skjønner ikke hvorfor Norge har nølt så lenge med å kostnadsjustere kontantstøtten.

– Det er helt riktig at det skal være likebehandling i EØS av retten til kontantstøtte, men jeg mener det vil være fullt mulig at kontantstøtten kan indeksreguleres ut fra pris og kostnadsnivå i hvert enkelt land, sier EØS-eksperten til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS