Arbeidsliv

Webex Hologram muliggjør tilstedeværelsen av andre mennesker i rommet i sanntid. Dette gjøres ved å kombinere 3D hologrammer med Webex sin møte- og samarbeidsløsning gjennom AR-briller.

Seks teknologitrender som kan endre arbeidshverdagen vår

Selv om mange ansatte i disse dager vender tilbake til fysiske kontorlandskap, vil den digitale opplevelsen bevege seg mot nye høyder, spår samarbeidsekspert i Cisco.

Publisert Sist oppdatert

De største trendene innen teknologi handler om nye måter å jobbe på.

Teknologiens utvikling har alltid handlet om mennesker, og tekniske nyvinninger har virkelig skutt fart under pandemien. Vi innså dette raskt da vi måtte tilpasse oss den nye «normalen».

Nå som de fleste av oss vender tilbake til kontoret, kan vi undre oss over hvordan arbeidshverdagen vil se ut fremover.

– Teknologi gjør oss i stand til å samhandle på tvers av team og geografiske avstander. I år vil den digitale opplevelsen bevege seg mot nye høyder, og de største trendene innen teknologi vil handle om nye måter å jobbe på og hvordan vi samarbeider for å utvikle produkter og tjenester, sier Jeetu Patel, leder for Cisco sin globale virksomhet for sikkerhet- og samarbeidsløsninger.

Cisco er et globalt selskap som leverer it-utstyr og elektronikk teknologi innen nettverk og kommunikasjon til bedrifter.

Sikrere arbeidsplasser

Foto Jeetu Patel, leder for Cisco sin globale virksomhet for sikkerhet- og samarbeidsløsninger. (Foto: Cisco)

Patel mener teknologiutviklingen er med på å gjøre fremtidens arbeidsplasser sikrere, mer sømløse og inkluderende, og legger frem seks viktige trender som vil påvirke arbeidshverdagen vår i 2022:

1. Holografisk samarbeidsløsning

Tenk å spise middag sammen med en kollega som befinner seg 10 000 mil unna? Hologramteknologier kan gjøre dette til en realitet.

Til tross for interessen rundt den virtuelle metaversen, tror Patel at folk vil ha en opplevelse som føles mer ekte.

I motsetning til en metavers avatar, projiserer hologramteknologier en hyperekte, tredimensjonal representasjon av deg og kollegaen din som overskrider geografiske barrierer.

På denne måten kan vi oppleve å være i samme rom til tross for den fysiske avstanden. Denne trenden tror han kommer til å revolusjonere hvordan folk samarbeider på i næringslivet.

For eksempel vil en designprototype kunne oppleves fra alle vinkler av samarbeidspartnere på ulike kontinenter i sanntid.

Patel forventer å se flere slike holografiske eksempler i løpet av året, noe som også gir oss en tydelig pekepinn på hva som kommer innen samarbeidsløsninger.

2. Det usynlige brukergrensesnittet

Kompleksitet er en trussel mot utviklingen, spesielt når det gjelder brukergrensesnittet. Merkevarer og leverandører legger stadig til nye funksjoner i applikasjoner og samarbeidsplattformer, som igjen kan føre til et metningspunkt hos forbrukere.

En ny trend er at mange av disse funksjonene vil være usynlige, i hvert fall så langt øyet kan se. Ettersom kunstig intelligens (AI) fortsetter å utvikle bransjer og teknologier på utallige måter, trenger vi ikke engang å slå på disse funksjonene.

Teknologien vil bare «vite» hva den skal gjøre. Ett eksempel er hybridarbeid.

Samarbeidsplattformene våre vil forutse våre behov på nye måter, og muliggjøre enda jevnere, sømløse og intuitive interaksjoner, fra hvor som helst og med hvem som helst – alt fra automatisk støyreduksjon til sanntidsoversettelser.

3. Veksling mellom ulike plattformer - helt sømløst

I dag ønsker forbrukere friheten til å forflytte seg sømløst fra en plattform, et produkt eller fra en opplevelse til en annen, uten friksjon. På denne måten hindrer man at bedrifter driver innovasjon i et vakuum.

De mest suksessfulle tech-selskapene vil forstå denne dynamikken, og bygge kompatibilitet inn i alle sine plattformer.

Folk flest bryr seg bare om hvor enkelt og effektivt teknologien fungerer, og ikke hvor den kommer fra.

Pandemien har vist oss viktigheten av brukervennlighet. I løpet av året kan vi forvente enda flere sømløse integreringer på tvers av plattformer, apper og tjenester.

4. En overgang til multisky-sikkerhetsplattformer

Gitt den økende kompleksiteten til cybersikkerhet i en verden preget av mangfoldige skytjenester, ser jeg et stort skifte fra endepunktløsninger til konsoliderte plattformer.

Med et stort antall sikkerhetsleverandører i markedet, 3500 ved siste opptelling, vil dette i stor grad forenkle sikkerheten – så vel som politikk og styringsprosesser for mange organisasjoner.

Patel forventer også at denne strømlinjeformede, integrerte tilnærmingen til sikkerhet vil øke relevansen til de store aktørene innen sikkerhetsplattformer – inkludert Cisco, Microsoft, Zscaler, Palo Alto Networks og Crowdstrike.

5. Hybride arbeidsmetoder for en mangfoldig, global og fleksibel arbeidsstyrke

«The Great Resignation» har gjort det tydelig at arbeidstakere ønsker å jobbe på nye måter.

Den gamle ni til fem-modellen kommer neppe tilbake.

Det er ikke nok å gi folk muligheten til å jobbe hjemme et par dager i uken, men arbeidsgivere må skape en unik jobbopplevelse enten det er på kontoret, hjemme, på fjellet eller på andre siden av jordkloden.

Til slutt vil man nå et punkt hvor det rett og slett ikke er noen forskjell i hvordan eller hvor du velger å jobbe. De menneskelige ressursene er globale – men til nå har ikke mulighetene vært like tilgjengelige for alle.

I år vil innovasjonstempoet innen digitale samarbeidsverktøy drive den globale kulturendringen, som gjør det mulig å bringe verden enda tettere sammen.

6. Kompetansegapet øker, men løsningene er rett rundt hjørnet

I sikkerhetsbransjen er det for tiden 4 millioner ledige stillinger, og det forventes at tallet vil stige.

En åpenbar løsning er å lære opp flere med denne kompetansen. Det betyr å gjøre disse ferdighetene tilgjengelige for flere potensielle kandidater.

På ledersiden forventer Patel å se enda flere kvinnelige ledere innen teknologi. Online plattformer som Cisco Networking Academy kan nå ut til mange flere talenter i avsidesliggende regioner.

Det er også viktig at vi tetter disse gapene ytterligere ved å forenkle og automatisere teknologi, som igjen kan fjerne mange tidkrevende manuelle oppgaver innen IT og sikkerhet. Kunstig intelligens vil spille en sentral rolle i denne utviklingen.

Powered by Labrador CMS