Arbeidsliv

BETYDELIG BIDRAG: Et betydelig antall seniorgründere bidrar til verdiskaping og sysselsetting i norsk økonomi, viser undersøkelsen fra Ny Analyse.

– Seniorgründere er gull for Norge

Folk over 50 år står bak mer enn en fjerdedel av alle nyetableringer i Norge, viser en ny undersøkelse. – Vi som har rundet 50, er «the dream team», mener eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 ble 26 prosent av nye aksjeselskaper startet av personer over 50 år. Det går fram av en undersøkelse analyseselskapet Ny Analyse har gjort for Senter for seniorpolitikk og Innovasjon Norge.

– Dette er veldig positive tall. At folk over 50 år står bak én av fire nyetableringer er mer enn vi hadde regnet med, sa sjeføkonom Terje Strøm i Ny Analyse da han presenterte undersøkelsen på et frokostseminar på mandag.

Undersøkelsen viser at et betydelig antall seniorgründere bidrar til verdiskaping og sysselsetting i norsk økonomi. Ser man på alle etableringer i 2016, står seniorene for nesten 6 500 av nyetableringene, påpekte Strøm.

«Bærekraften i våre velferdsordninger er avhengig av at flere jobber lenger.»

– Har erfaring, kunnskap og forbindelser

Foto DREAM TEAM: Eldre- og folkehelseminister Åse Michalsen beklager at mange opplever å bli presset ut av arbeidslivet for tidlig. – Vi som har rundet 50, erfaring, kunnskap og forbindelser, påpeker hun. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

– Vi som har rundet 50, er «the dream team». Vi har erfaring, kunnskap og forbindelser, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen da rapporten ble presentert.

Hun beklaget at mange opplever å bli presset ut av arbeidslivet for tidlig. Altfor mange jobbsøkere som har passert 55 år, opplever at de ikke blir innkalt til jobbintervju på grunn av alderen, påpekte statsråden. Hun lovte at regjeringen vil satse på gründerskap for folk i alle aldre.

– Bærekraften i våre velferdsordninger er avhengig av at flere jobber lenger. For meg som folkehelseminister er det ikke bare snakk om arbeidsplasser, men også om helsa til den enkelte. For de fleste virker jobb positivt inn på livskvaliteten.

Like stor overlevelsesevne som andre

Seniorgründernes selskaper har like stor overlevelsesevne som bedrifter startet av andre aldersgrupper. De skårer imidlertid noe lavere når det gjelder omsetningsvekst og vekst i antall ansatte enn yngre gründere, viser undersøkelsen fra Ny Analyse.

Andelen hovedaksjonærer og daglige ledere over 50 år er størst innen eiendom og tjenesteyting. Det er også mange seniorer i varehandel og innen bygg og anlegg. IKT er den sektoren hvor seniorene er dårligst representert.

Størst andel seniorgründere i forhold til befolkningstallet er det i Akershus, Vestfold og Telemark. Andelen er lavest i Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Hedmark.

«Tallene viser at seniorer lykkes når de etablerer bedrifter.»

Gull verdt

Seniorgründere er gull for Norge, mener administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

– Tallene viser at seniorer lykkes når de etablerer bedrifter, og forhåpentligvis kan det inspirere enda flere til å komme på banen, sier Traaseth.

– Jeg tror flere seniorer har forutsetningene for å bidra innenfor teknologi. Seniorer med lang fartstid i arbeidslivet har allerede bred erfaring fra både omstilling og teknologiske skifter, og den kompetansen trenger vi for å bygge nye og innovative produkter og løsninger.

Innovasjon Norge og Senter for seniorpolitikk vil nå samarbeide for å hente ut mer av gründerpotensialet blant seniorer.

– Mange har nok et bilde av gründere som unge apputviklere som henger på kule kontorfellesskap for gründere. Men mange seniorer har gode forutsetninger for å starte egen virksomhet, som erfaring, nettverk, kapital og bred kompetanse, sier direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Powered by Labrador CMS