Arbeidsliv

Sitting for TVen er skadelig. Men litt trening hver dag reduserer mye av risikoen, viser norsk forskning publisert i Lancet.

Sitting dreper. Men kuren er litt trening hver dag, viser anerkjent norsk forskning.

Publisert Sist oppdatert

Vi sitter på jobben, og når vi kommer hjem sitter vi foran TVen. I sum sitter vi oss syke, ifølge flere studier de siste årene. Men det finnes en kur: Fysisk aktivtet fungerer faktisk - om du skulle være i tvil.

Det er de to norske forskerne professor Ulf Ekelund og Jostein Steene-Johannensen ved Idrettshøyskolen som sammen med kollega Morten Wang Fagerland ved UiO og en rekke internasjonale forskere, har sett på risikoen for å død som følge av for mye stillesitting. Studien er publisert i anerkjente Lancet.

Forskerne har tatt for seg internasjonale databaser og funnet frem til en rekke studier hvor folk har svart på hvor mye tid de bruker foran TVen hver dag. I disse studiene har undersøkelsesobjektene også gitt informasjon på sykdommer og plager, og de er blitt fulgt opp over tid. Til sammen omfattes 1 millioner mennesker av de forskjellige studiene.

Metaanalysen peker på at de som sitter mest gjennom dagen, også oftere har større plager og livstilssykdommer. Dersom man sammenligner de som sitter mer enn 8 timer om dagen og ellers rører lite på seg med de som sitter mindre enn 4 timer om dagen og er i fysisk aktivitet i mer enn 35 timer i uken, tegnes et ganske dystert bilde. Risikoen for for tidlig unaturlig død, mortabilitetsraten som forskerne kaller det, var 12 til 59 prosent høyere for stillesitterne.

Men litt trening er alt som skal til for å bedre på situasjonen for denne gruppen. Forskene konkluderer med at en time fysisk aktivitet daglig virker å eliminerer den økte dødsrisikoen ved å sitte for mye.

Samtidig viser analysen at det er forskjell på stillesittingen. For gruppen som rapporterte at de satt og så på TV i mer enn 3 timer hver dag, var selv ikke relativt mye trening nok til å fjerne den høyere dødsrisikoen helt.

Så kom deg opp av stolen ta lunsjen ute i dag - det er godt for helsen.

Powered by Labrador CMS