Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Skal kurs og konferanser regnes som normal arbeidstid?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er ansatt i en offentlig virksomhet. De ansatte i min avdeling blir flere ganger i året sendt på kurs og konferanser utenfor arbeidsstedet. Det er ingen valgfrihet rundt dette, og nærmeste leder sier at vi er «pålagt» å delta. Som oftest må vi overnatte på hotell. Skal slike opphold regnes som «arbeidstid», og har vi rett på overtid når undervisningen går utover normal daglig arbeidstid?

Svar: Som «arbeidstid» regnes den tid du som arbeidstaker står «til disposisjon» for arbeidsgiver. Når dere som ansatte blir pålagt å delta på kurs, regnes dette som en midlertidig flytting av arbeidsstedet. En slik flytting kan arbeidsgiver bestemme i kraft av sin alminnelige styringsrett, så lenge det ikke følger klart av arbeidsavtale eller liknende at han ikke har slik rett. Under et slikt opphold står du innenfor arbeidstiden til disposisjon for arbeidsgiver. Arbeidsgiver kan også pålegge overtid etter vanlige regler. Dette medfører i så fall at du som arbeidstaker har krav på overtidstillegg. Du har imidlertid – som utgangspunkt – ikke rett på overtid for den tid du under oppholdet ikke står til arbeidsgivers disposisjon. Dette inkluderer tiden du bruker på hotellrommet, såfremt du ikke er pålagt å gjøre oppgaver på egen hånd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS