Arbeidsliv

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid møtes til dyst om endringer i sykelønnen i det utvidetde Sysselsettingsutvalget. Bildet er tatt i forbindelse med NHOs årskonferanse i år.

Slaget om sykelønnen starter i mai

100 prosent sykelønn har vi hatt siden 1978. Nå tar både LO- og NHO-sjefen plass i Sysselsettingsutvalget, der forslagene om endringer i sykelønnen skal diskuteres.

Publisert Sist oppdatert

Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe la fram sine forslag for økt sysselsetting 28. mars i år. I statsråd 5. april ble utvalget forsterket med partene i arbeidslivet. Professor Steinar Holden fra økonomisk institutt ved Universitet i Oslo skal lede også fase to av arbeidet, som skal være klart våren 2020.

I mai i år starter det utvidede utvalget drøftingene med utgangspunkt i forslagene fra ekspertgruppen. Utvalget har også mandat til å komme med nye forslag.

Som den eneste inntektsikringsordningen i Norge, gir sykelønn 100 prosent kompensasjon – slik har det vært siden 1978. Angrepene på ordningen har vært mange, men fagvegelsen med LO i spissen har så langt holdt stand.

Mange forslag

Norge har et høyt sykefravær i internasjonal sammenheng, og ekspertene i Sysselsettingsutvalget har derfor lagt fram en rekke forslag. Begrunnelsen er klokkeklar: «Full kompensasjon gir svake insentiver på kort sikt til å være i arbeid».

Samlet skal modellen være «kostnadsnøytal», forutsatt at sykefraværet faller med 6 prosent.

Her er de mest sentrale forslagene:

  • Arbeidsgiverperioden forkortes fra 16 til 7 dager

  • I resten av sykepengeperioden dekker arbeidsgiver 10 prosent av sykepengene opp til 50 prosent av fulle sykepenger og deretter anslagsvis 25 prosent av sykepenger ut over dette.

  • Etter seks måneder fullt sykmeldt, kuttes kompensasjon fra 100 til 80 prosent. Maksimal periode er fortsatt 12 måneder.

  • Graderte sykmeldinger skal omregnes til fulltid og maksimal periode med sykepenger utvides til 18 måneder. Et eksempel: Er du i dagens ordning sykmeldt 50 prosent og jobber 50 prosent i to måneder, brukes to hele sykmeldingsmåneder. I den nye modellen bruker du bare en. Du får også bedre betalt: 100 prosent i 12 måneder og deretter 90 prosent fra 12-18 måneder.

  • Etter 18 måneder er systemet uendret fra dagens ordninger

Foto

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mottok 28. mars rapporten fra Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe som er ledet av økonomiprofessor Steinar Holden. Foto: NTB scanpix

Øker tyngden

I likhet med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er Holden er fornøyd med at partene stiller med toppene sine.

Første møte er planlagt i mai i år.

– Sysselsettingsutvalget skal drøfte forslag på områder som er viktige for partene i arbeidslivet. Når partene stiller med sine øverste ledere, er det et uttrykk for at de ønsker å prioritere dette arbeidet. Det vil gi økt tyngde til de forslag som utvalget kommer med i fase to, sier han.

Helheten avgjørende

Holden synes det er vanskelig å svare på om forslagene så langt inneholder noen godbiter til henholdsvis arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene:

– Forslagene på sykelønn bør jo uansett ses som en helhet, sier han.

Helheten er også viktig for både LO og NHO, ingen av organisasjonene vil svare konkret på hva som er de beste og mest utfordrende forslagene som ligger på bordet.

Fire hovedpunkter fra NHO

NHO-sjef Ole Erik Almlid er på klar at en av de store utfordringene er hvordan Norge skal få flere i jobb.

– Derfor er rapporten fra Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe et viktig utgangspunkt for diskusjonen om fremtidens sykelønnsordning.

Vi vil bidra konstruktivt i de kommende diskusjonene

Han lister opp fire sentrale punkter for NHO:

  • At løsningene/tiltakene man kommer frem til samlet sett ikke koster bedriftene mer.

  • At tiltakene støtter opp om arbeidslinja, altså at de hjelper folk å stå i jobb så lenge som mulig.

  • At de gir bedriftene insentiver til å inkludere folk som står utenfor arbeidslivet.

  • At ordningene lar seg gjennomføre i praksis i ulike bransjer og i små bedrifter.

– Vi vil bidra konstruktivt i de kommende diskusjonene om hvordan andre utforminger enn dagens ordning vil virke i praksis. Vi er opptatt av at endringer må være gjennomtenkt og omforent, og utformingen må være lik for alle arbeidstakergrupper, sier Almlid.

Blankt nei fra LO

Siden LO-lederen er på reise svarer LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik, som også blir Gabrielsens faste vara i Sysselsettingsutvalget:

– LO har vært helt klar på at vi går sterkt imot kutt i sykelønnsordningen, sier hun.

Hun er opptatt av at utvalget skal diskutere mer enn sykelønn:

– Da LO foreslo et slikt utvalg, var det på bakgrunn av utfordringene med svak etterspørsel i økonomien. Det skyldes manglende investeringer, økende ulikhet og svake bidrag fra statsbudsjettet som prioriterer skattekutt. Dessuten ser vi et økende behov for kompetanse for å møte framtidens behov. I fase to i Sysselsettingsutvalget bør disse utfordringene i arbeidslivet adresseres, sier hun.

Den ferske IA-avtalen åpner for at partene i arbeidslivet kan diskutere sykelønn, men eventuelle endringer er ikke ventet før IA-perioden utløper i 2023.

LO har vært helt klar på at vi går sterkt imot kutt i sykelønnsordningen

Dagens Perspektiv i morgen: Småbedriftene spesielt utsatt med ny ordning

Her er utvalget

Fra partene i arbeidslivet:

  • Hans-Christian Gabrielsen, leder LO (fast vara: Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder LO)
  • Ragnhild Lied, Stranda. Leder Unio (fast vara: Henrik Dahle, fagsjef Unio)
  • Erik Kollerud, leder YS (fast vara: Hans-Erik Skjæggerud, 1. nestleder YS)
  • Kari Sollien, leder Akademikerne (fast vara: Lise Lyngsnes Randeberg, president Tekna)
  • Ole Erik Almlid, adm.dir. NHO (fast vara: Nina Melsom, direktør arbeidsliv NHO)
  • Tor Arne Gangsø, områdedirektør KS (fast vara: Rune Bye, avdelingsdirektør KS)
  • Ivar Horneland Kristensen, adm.dir. Virke (fast vara: Stian Sigurdsen, direktør Virke)
  • Anne-Kari Bratten, adm.dir. Spekter (fast vara: Anne Turid Wikdahl, arbeidslivsdirektør Spekter

Fra ekspertgruppen:

  • Steinar Holden (leder), professor ved Økonomisk institutt, UiO
  • Grete Brochmann, professor i sosiologi, UiO.
  • Knut Røed, senior ved Frischsenteret
  • Kristine von Simson, forsker II ved Institutt for samfunnsforskning
  • Hilde Høynes, assisterende fylkesdirektør i Nav Agder
  • Lars Calmfors, professor emeritus i internasjonal økonomi ved Stockholms universitet, forsker ved IFN (Universitetet i Stockholm) og leder av «Arbetsmarknadsekonomiska rådet».
Powered by Labrador CMS