Arbeidsliv

– Undersøkelsen viser at de bankene som er ledende på risikostyring allerede oppnår langsiktige fordeler grunnet investering i teknologi.

Slik kan bankene øke sin konkurransekraft

En ny studie fra SAS Institute avslører hvordan modernisering og automatisering av rammeverk for risikohåndtering gir fordeler for bankene.

Publisert Sist oppdatert

Koronapandemien har endret måten banker benytter data, modeller og prosesser for stresstesting, konsekvensutredninger og scenarioanalyser.

En global undersøkelse fra SAS Institute og Longitude viser hvordan banker tilpasser og utvikler rammeverk for risikohåndtering som følge av pandemien.

Studien kartla i tillegg bankenes tekniske kapasitet for «navigering i usikkerhet» - samt hvordan banker som leder an moderniseringen oppnår konkurransefortrinn.

Undersøkelsen «From Crisis to Opportunity: Redefining Risk Management» er basert på data fra 300 bankledere fra 24 forskjellige land.

I tillegg er ytterligere innsikt hentet fra dybdeintervjuer av Chief Risk Officers (CRO’s) fra fire store internasjonale banker, herunder Wells Fargo, Standard Chartered Bank, Société Générale og RHB Malaysia.

Dette er rapportens fremste funn:

• Pandemien er en transformasjonsdriver. Pandemien er den faktoren som i størst grad påvirker bankenes risikostyring, og har endret bankenes strategi i langt større grad enn for eksempel juridiske krav.

• De fleste banker planlegger å modernisere. I løpet av de neste to årene forventer 54 prosent av bankene å videreutvikle systemene sine for risikomodellering. 52 prosent sier også at pandemien har fremskyndet planene om modernisering.

• Automatiseringen er forsinket. Bare 10 prosent av bankene har automatisert majoriteten av risikohåndteringsaktivitetene - og kun 6 prosent har helautomatisert store deler av risikomodelleringsprosessene - noe som reduserer bankens evne til å forutse trender og forbedre beslutningstakingen.

• Skyinstallasjoner og analyse er øverst på prioriteringslisten. På spørsmål om planlagte investeringer for å forbedre risikomodelleringen i løpet av de neste 12 månedene, svarer de fleste av bankene skydistribusjon (67 prosent) og dataanalyseverktøy (59 prosent).

Risikoledere

Ved hjelp av svarene i undersøkelsen identifiserte Longitude en særskilt gruppe de kaller «Risk Management Leaders» blant respondentene.

Gruppen hadde en mer moden tilnærming til risikostyring sammenlignet med resten, og utgjorde 20 prosent av totalutvalget.

Det som kjennetegnet disse respondentene var mer bruk av automatisert risikomodellering, samt økt bruk av avanserte funksjoner og verktøy som scenariobasert analyse, integrert balansestyring og modelleringstjenester.

– Undersøkelsen viser at de bankene som er ledende på risikostyring allerede oppnår langsiktige fordeler grunnet investering i teknologi. Ikke minst har de bedre muligheter til å utvikle langsiktige forretningsprognoser og gjennomføre ulike stresstester raskt, sier Dag Inge Undheim, nordisk leder for tjenester innen bank og forsikring, SAS Institute.

Spår framtiden bedre

Sammenlignet med de resterende respondentene i undersøkelsen, rapporterte «Risk Management Leaders» -gruppen i tillegg bedre resultater på tvers av ulike virksomhetsaspekter, herunder:

  • Store fordeler med automatisert risikomodellering: 73 prosent oppgir at risikomodelleringsprosessene skaper konkurransefortrinn (mot 47 prosent totalt).

  • Mer nøyaktige forretningsprognoser: 37 prosent (sammenlignet med 14 prosent totalt) bedømmer nøyaktigheten av forventede balanser og P&L-prognoser som "svært høye".

  • Bedre evne til å projisere balanser lenger inn i fremtiden: 44 prosent (mot 19 prosent totalt) kan projisere balanser tre eller flere år fremover.

  • Forbedret integrasjon mellom risikostyring og forretningsplanlegging: 78 prosent oppgir at banken de jobber hos allerede har integrert regulatoriske stresstestingsøvelser med forretningsplanlegging (sammenlignet med 45 prosent totalt).

Mer digitalisering

I dag finnes det mange ulike typer risikoer, alt fra finansiell og operativ risiko til det som handler om jus og omdømme. Det er mye som står på spill for bankene, og risikohåndteringen må derfor være bedre enn noensinne.

– Bankene vet at de må digitalisere hvis de skal overleve dagens konkurransepregede landskap – og risikostyring har blitt viktigere enn noen gang, sier Troy Haines, direktør og leder for risikoforskning og kvantitative løsninger i SAS, og legger til:

– En mer digitalisert og automatisert tilnærming til risikostyring, som eksemplifisert gjennom "Risk Management Leaders" -grupperingen i denne studien, forbedrer ikke bare bankenes prestasjoner – det er selve nøkkelen til bærekraft og fleksibilitet, som vil hjelpe bankene med å motstå dagens utfordringer og lykkes med morgendagens.

Powered by Labrador CMS