Arbeidsliv

Sjeføkonom Stein Gjerding i Spekter mener lovendringer må til for å komme frem til en god pensjonsløsning som omfatter hele arbeidslivet.

Spekter håper lovendring gir nye pensjonsløsninger

Arbeidsgiverforeningen Spekter mener hele det norske arbeidslivet på sikt må over på en slik løsning som Norsk Industri og Fellesforbundet nå er blitt enige om. – Regjeringen bør sørge for nødvendige lovendringer, slik at endringene kan gjennomføres, mener sjeføkonom Stein Gjerding i Spekter.

Publisert Sist oppdatert

I går kom nyheten om at Fellesforbundet og Norsk Industri var blitt enige om en ny pensjonsordning for industrien. De to partene ble enige om en innskuddsbasert pensjonsordning som tilsier at arbeidstakerne selv blir ansvarlige for å opprette en pensjonskonto, noe som blant annet skal bidra til å sikre oppsparte rettigheter ved jobbskifte.

– Vi ble ikke overrasket over enigheten i industrien, sier sjeføkonom Stein Gjerding i arbeidsgiverforeningen Spekter, som har en rekke offentlige virksomheter som medlemmer, blant annet helseforetakene. Gjerding og Spekter mener at hele arbeidslivet bør over på samme type pensjonsordning.

Unio sier nei

Men drahjelp fra fagforeningene i offentlig sektor, kan han ikke regne med. Unio sier tvert nei til innskuddsbasert tjenestepensjon.

– Vi vil ikke bruke tid på den typen modell industrien har blitt enig om, sier leder i landets nest største fagforening, Ragnhild Lied i Unio til Dagens Perspektiv.

– Det som har skjedd mellom Fellesforbundet og Norsk Industri påvirker ikke det arbeidet vi holder på med i forhold til pensjon i offentlig sektor, sier hun.

Sjeføkonom Stein Gjerding i Spekter mener at en lovendring er nødvendig for at hele arbeidslivet skal få felles type pensjponsordning.

– Pensjon er utsatt lønn. Lønn settes inn på en lønnskonto, mens pensjon bør settes inn på en pensjonskonto, sier Gjerding.

– Dette har ligget i kortene lenge. For å komme videre i forhold til dette initiativet trenger partene i frontfaget regjeringen med seg på lovendringer, mener han.

Egen modell for det offentlige

Gjerding ser ikke for seg at en slik lovendring skjer i forbindelse med årets oppgjør. Vårens forhandlinger vil ta utgavngspunkt i en slags hybrid-ordning – en mellomting mellom innskudd- og ytelsespensjon, som regjeringen har foreslåttt i et diskusjonsnotat til partene. Den modellen omtales gjerne som «påslagsmodellen» eller «bruttomodellen». Det er en helt annen modell enn hva industrien er blitt enig om.

– Men den løsningen krever også lovendring. Det må også avklares hvilke virksomheter som skal omfattes og som statskassa er villig til å ta ansvar og risiko for, sier Stein Gjerding.

Han påpeker at det kun er helseforetakene av Spekters medlemmer som kan bli omfattet av en ny offentlig tjenestepensjon. Derfor liker Spekter godt det opplegget Fellesforbundet og Norsk Industri er blitt enige om.

– Er dere villige til å bli med på et lignende opplegg som Norsk Industri med deres motparter?

– Absolutt. Vi er opptatt av å få en lovregulering for alle i privat sektor. Det må bli enkelt for folk å bevege seg mellom ulike arbeidsgivere gjennom livet. På sikt må hele norsk arbeidsliv over på en slik løsning som Norsk Industri og Fellesforbundet nå er enige om, mener Stein Gjerding i Spekter.

Powered by Labrador CMS