Arbeidsliv

SSB-forsker Thomas von Brasch presenterer utsiktene for norsk økonomi framover.

SSB: Venter høy reallønnsvekst fra neste år

Norsk økonomien på vei opp, men krigen i Ukraina skaper stor usikkerhet, mener SSB. Går det som SSB tror, vil reallønnsveksten fra og med 2023 bli høy i mange år framover.

Publisert Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) har tro på at norsk økonomi vil være tilbake «på normalsporet» i løpet av året, med vekst, økte investeringer og fortsatt lav arbeidsledighet. Men det fordrer at krigen i Ukraina blir «kortvarig». Derfor er det stor usikkerhet rundt prognosene om norsk og internasjonal økonomi framover, som SSB la fram fredag formiddag.

− Gjennom 2021 ble nesten hele nedgangen i den økonomiske aktiviteten under pandemien hentet inn. Aktiviteten i november var nær det som anses som et normalnivå for økonomien, men utbruddet av omikron-varianten før jul førte til et fall i BNP Fastlands-Norge på 1,5 prosent samlet for desember og januar.

– At smitteverntiltakene ble opphevet i begynnelsen av februar tilsier isolert sett en videre markert oppgang i den økonomiske aktiviteten. Framover vil blant annet økte oljeinvesteringer, økt konsum og økt eksport bidra til å trekke veksten i norsk økonomi opp, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS