Arbeidsliv

Det ble med forsøket på sekstimersdag i Göteborg.

Starten på slutten for 6-timersdagen

Det svenske eksperimentet med sekstimersdag legges ned. Det ble for dyrt.

Publisert Sist oppdatert

Etter to år med testing for sykepleierne ved Svartedalen eldresenter i Göteborg, avvikles nå eksperimentet med seks timers arbeidsdag. Totalt måtte kommunen leie inn 17 ekstra pleiere til en merkostnad på 12 millioner kroner. Det går frem i en studie som har fulgt eksperimentet over disse årene.

Studien viser også at reduksjonen i arbeidstid faktisk fungerte godt hvis hensikten var å senke sykefraværet. De ansatte kunne melde om at de følte seg friskere. Antallet gravide økte også markant. Likevel kommer ikke kommunen til å fortsette med sekstimersdag med det første.

Vil stoppe eksperimentet

Men fortsatt er det flere andre steder i Sverige hvor ekspertmentene med kort arbeidsdag pågår. Det vil Moderaterna ha en slutt på. Rett før nyttår rykket Moderaterna-politiker Maria Rydén ut i Göteborgsposten med en kronikk som tok til orde for å stoppe eksperimentet.

Hun pekte på at sekstimersdag, med lønn som for åtte timers arbeid, er en farsott som rir Sverige for tiden. Hun mente det var på høy tid å skrote alle prosjektene når man nå har sett hvordan det gikk ved Svartedalen. At folk føler seg piggere av å få mer fritid burde ikke overraske, skriver hun.

Ble dyrt

Kommunalråd for Vänsterpartiet i Göteborg, Daniel Bernmar, er ansvarlig for driften av sykehjemmene i kommunen. Han sier til Bloomberg at han personlig er lei for at eksperimentet ble for dyrt siden han er en tilhenger av lavere arbeidstid og hva det vil ha å si for folkehelsen. Det var i sin tid Vänsterpartiet som fikk gjennomslag for ideen.

Til Fagbladet uttalte Bernmar tidligere i år at det aldri var aktuelt å innføre sekstimersdag i hele helsesektoren i kommunen. Det ville krevd at staten bidrar til å betale regningen, siden det i første omgang er staten som sparer penger på at flere går fra å være arbeidsledig til å jobbe, mente han den gangen.

Powered by Labrador CMS