Arbeidsliv

­Lagmannsretten konkluderte med at hjemmekontor må være «nødvendig» for at du skal være dekket av yrkesskadeforsikringen. Ansatte i staten er derimot dekket gjennom sitt avtaleverk. Illustrasjonsfoto: iStock

Staten: Ja, hjemmekontor er dekket av yrkesskadeforsikringen

Er du dekket av yrkesskadeforsikringen på hjemmekontoret? Staten svarer ja på vegne av sine over 170.000 ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Mandag omtalte Aftenposten en rettskraftig dom fra Hålogaland lagmannsrett, der to av tre dommere konkluderer med at man kun er dekket mot yrkesskade hvis det var «nødvendig» med hjemmekontor den aktuelle dagen.

Kan berøre en million

I denne saken ble en kvinnelig arbeidstager fra Alta nektet yrkesskadeerstatning etter å ha falt og skadet seg på vei til et oppdrag fra hjemmekontoret sitt. Dommen argumenterte med at hun ikke nødvendigvis måtte starte arbeidsdagen hjemmefra.

Aftenposten skriver at så mange som en million norske arbeidstagere feilaktig tror at de er dekket av yrkesskadeforsikring mens de jobber hjemmefra.

Staten har samme regler for hjemmekontor

Dagens Perspektiv har spurt Kommunal- og distriktsdepartementet, som er ansvarlig for statens arbeidsgiverpolitikk, om hva statens praksis er for yrkesskadeforsikring for skader oppstått på hjemmekontoret/fjernarbeidsplassen. Mer enn 170.000 arbeidstakere er ansatt i staten.

LES MER | Hjemmekontor to dager i uka er den nye normalen i staten

Departementet har svart skriftlig:

  • «Det er Statens pensjonskasse som behandler saker om yrkesskadeerstatning i staten. Reglene om dette følger både av lov og tariffavtale».

  • «Statens pensjonskasse legger til grunn at arbeidsstedet normalt vil være der arbeidsgiver har sine lokaler, men at det også kan være hjemmekontoret dersom dette er ansett som arbeidsstedet».

Kommunal- og distriksdepartementet understreker at det ikke har en fullstendig oversikt over praksis fra Statens pensjonskasse.

Vurdert av arbeidsgruppe

Spørsmålet om yrkesskadedekning på hjemmekontor er vurdert av en arbeidsgruppe med representanter for de sentrale partene i staten, rapporten kom i februar i år. Her deltok Akademikerne, YS Stat, LO Stat og representanter for departementet.

I rapporten heter det:

  • «Ved avtale om hjemmekontor er arbeidsstedet midlertidig flyttet hjem og dermed gjelder yrkesskadeforsikringen, forutsatt at man er «i arbeid» og «i arbeidstiden». Andre skader som måtte skje hjemme når arbeidstakeren ikke jobber, regnes ikke som yrkesskade».

  • I staten er ansatte også dekket «når arbeidstakeren skades ved ulykke på direkte reise mellom hjem og oppdragssted (uten at arbeidstakeren har vært innom sitt faste arbeidssted) og på tjenestereise.» Dette følger av Hovedtariffavtalen § 24.

  • Det kan i noen tilfeller være vanskelig å vurdere om en skade har skjedd under utøvelse av arbeid eller i fritid. Slike skadetilfeller vurderes individuelt.»

Staten skiller seg også fra privat virksomhet ved at staten er selvassurandør, og i retningslinjene for personalpolitikken i staten heter det at «arbeidsgiver skal ikke tegne særskilte forsikringer for arbeidstaker som har avtale om fjernarbeid».

Ikke en sak for Arbeidstilsynet

Hva kan arbeidstaker og arbeidsgiver gjøre for å sikre seg at bruken av hjemmekontor også omfattes av yrkesskadeforsikringen? Vi stilte spørsmålet til Arbeidstilsynet. Slik svarer seksjonen for regelverk der:

«Dette er ikke er innenfor Arbeidstilsynets område», og viser til at yrkesskadeforsikring reguleres av folketrygdloven og yrkesskadeforsikringsloven.

Ber ministeren svare

På bakgrunn av dommen har LO, Unio, Akademikerne, YS og Virke ifølge Aftenposten sendt et felles brev til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap), der de krever en lovendring for å sikre at arbeidstagere på hjemmekontor omfattes av yrkesskadeforsikringen.

Powered by Labrador CMS