Arbeidsliv

Over 500 av Statoils ansatte ved oljerigger kan bli tatt ut i streik fra helga. Arbeidstakersiden i sokkeloverenskomstene varsler snarlig opptrapping av en eventuell streik om deres krav ikke møtes. Her fra Sleipner T.

Storstreik blant riggarbeidere?

Industri Energi varsler plassfratredelse for hundrevis av riggarbeidere. Arbeidestakersiden melder om snarlig opptrapping av en eventuell streik «dersom Norsk olje og gass opprettholder sine massive angrep på tariffavtalen.»

Publisert Sist oppdatert

Mekling på sokkeloverenskomstene, med Norsk olje og gass mot Industri Energi og SAFE, starter torsdag 30.juni hos riksmekler Carl Petter Martinsen i Oslo. Meklingsfristen er klokken 24.00 fredag 1. juli. Har ikke Riksmekleren lykkes å få partene til enighet innen fristen, vil streiken være et faktum fra dette tidspunktet, opplyser partene.

En eventuell streik vil i utgangspunktet omfatte 651 arbeidstakere ved en rekke plattformer i Nordsjøen.

Industri Energi varslet tirsdag plassfratredelse for 500 medlemmer som er omfattet av borebedriftsavtalen, og som arbeider på Statoils installasjoner, dersom meklingen ikke fører frem.

– Jeg er sikker på at arbeidsgiversiden har forstått at det er uaktuelt for oss å akseptere rasering av overenskomstene. Uttaket vil forhåpentligvis legge tilstrekkelig press på den den desidert største aktøren som er Statoil, uten at vi utsetter oss selv for rikslønnsnemd, sier Forbundssekretær i Industri Energi, Jørn Erik Bøe.

I går, mandag, varslet arbeidstakerorganisasjonen SAFE, ved 1. nestleder og tariffansvarlig Roy Aleksandersen, Riksmekleren om at forbundet tar ut 156 SAFE-medlemmer i Esso Norge og forpleiningsselskapet ESS i streik dersom partene ikke kommer til enighet. SAFE-medlemmene er ansatt på Nordsjø-plattformene Balder, Jotun A, Jotun B og Ringhorne.

– Vi ønsker selvsagt at meklingen skal føre fram, slik at en konflikt kan unngås. Det forsiktige, første streikeuttaket gjenspeiler også dette. Men dersom Norsk olje og gass opprettholder sine massive angrep på tariffavtalen vår, og det blir streik, har vi fire dagers varslingsfrist før vi kan utvide streiken til flere selskaper og installasjoner, sier Aleksandersen.

Powered by Labrador CMS