Arbeidsliv

I absolutte tall var det en økning på omtrent 16.600 sysselsatte innvandrere.

Sysselsettingen øker blant innvandrere

Likevel er kjønnsforskjellene økende: Menn har en sysselsettingsandel på 71 prosent, mens kvinnene har 63 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at omtrent 439.000 innvandrere var sysselsatt i 4. kvartal 2019. I absolutte tall var det en økning på omtrent 16.600 sysselsatte innvandrere. Disse stod for over 77 prosent av den totale veksten i antall sysselsatte siste år.

Disse utgjorde 67,1 prosent av alle bosatte innvandrere i aldersgruppen 20-66 år. I befolkningen ellers i samme alder var andelen sysselsatte på 78,5 prosent.

Innvandrere fra Afrika og Asia hadde størst økning i andel sysselsatte, henholdsvis 2,6 og 1,4 prosentpoeng, mens innvandrere fra Norden og EØS-landene hadde en svak nedgang.

Store kjønnsforskjeller

Blant innvandrere har menn en sysselsettingsandel på 71 prosent, mens kvinnene har 63 prosent - en forskjell på 8 prosentpoeng.

I befolkningen utenom innvandrergruppen er tilsvarende tall henholdsvis 80,4 og 76,7 prosent, med en differanse på 3,7 prosentpoeng.

De afrikanske innvandrerne har størst kjønnsforskjell. Her har menn en sysselsetting på 60,1 prosent og kvinner 46,8 prosent, noe som utgjør en forskjell på 13,3 prosentpoeng.

Det er også store variasjoner i sysselsettingsnivået innvandrergruppene imellom. Blant innvandrere fra Norden og EØS-landene, der arbeidsinnvandring er svært utbredt, er sysselsettingen høyest og ligger på henholdsvis 79,5 og omtrent 75 prosent.

Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU, Latin-Amerika samt Nord-Amerika og Oseania befinner seg omtrent på innvandrersnittet eller like over.

De øvrige to gruppene ligger et godt stykke under til tross for en viss økning i sysselsettingen: Asia (59,4 prosent) og Afrika (54 prosent). Disse nivåforskjellene har vært relativt stabile over lang tid.

Powered by Labrador CMS