Arbeidsliv

– Det er viktig å skille sak og person. De fleste klarer å ha en profesjonell tilnærming til saken, men det hender at folk blir emosjonelle når man blir sliten og forhandlingene er vanskelige, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Temperatur er viktig for å rense luften

Søvnløse uker, emosjonelle parter, høy temperatur og timout.– Det er viktig at blodsukkeret ikke blir lavt, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland om kunsten å lede konstruktive forhandlinger.

Publisert Sist oppdatert

Mats Wilhelm Ruland har i en årrekke meklet mellom arbeidslivets største parter og hjulpet dem med å komme til enighet. Han mener nøkkelen til gode forhandlinger er å stille godt forberedt.

Hans erfaring er at det er viktig å ha en plan før man går inn i forhandlinger. Tenke over hva du vil oppnå, samtidig som du bør kartlegge hva motparten vil oppnå. Finn ut hva interessene til den andre parten er og hvorfor de prioriterer som de gjør.

– Det er viktig å ha en grundig analyse både av egen posisjon og den andre partens posisjon. Forhandlere burde tenke på ulike løsningsalternativene som ligger der og konsekvensene av de ulike løsningsalternativene har, forklarer han.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS