Arbeidsliv

Tester om «lydbobler» gjør det lettere å konsentrere seg i kontorlandskap

Publisert Sist oppdatert

Kan man «styre unna» forstyrrende prat i kontorlandskapet uten å stenge verden helt ute ved hjelp av høretelefoner? I Sverige tester forskere fra Högskolan Väst om bruk av individuelle «lydbobler» på kontoret kan være en løsning.

«Lydboblen» er konstruert ved å montere høyttalere på en kontorstol. Ideen er at en gardin av behagelig lyd skal avskjære brukeren fra støyende lyd i omgivelsene.

AFA Försäkring, som har finansiert prosjektet, skriver på sine hjemmesider at forskningsprosjektet handler om å bevisst lydsette kontorlandskap for å påvirke konsentrasjonen til medarbeiderne positivt. Ideen er også at folk skal føle seg integrert med menneskene de har rundt seg, til forskjell fra når man tar på seg høretelefoner - noe som gjør det vanskeligere for andre å ta kontakt.

Lettere å konsentrere seg

– De ansatte som testet Lydboblen oppfattet at det ble lettere å konsentrere seg, og vi kunne se at de ikke reagerte på ytre forstyrrelser i samme utstrekning som tidligere, sier Lena Pareto, informatikkforsker ved Högskolan Väst, til AFA Försäkring.

Det er særlig forandringer i lyd vi blir forstyrret av, har Pareto fortalt i et intervju hos Ingenjören. Hun forteller at Lydboblen har innebygd teknologi som gjør at den kan lese av lydene i omgivelsene og tilpasse lyden i boblen deretter.

De første testene av boblen viste at et flertall (knappe 75 prosent), av nesten 50 personer som prøvde lydboblen syntes at resultatet var positivt.

Abstrakt og lokal

Lydgardinen i boblen skal være abstrakt og ligge i bakgrunnen. Det skal ikke vær lyd som tar oppmerksomhet. Lyden skal dessuten være lokal. Du skal kunne gå ut av boblen, og menneskene rundt deg skal ikke være nødt til å høre lyden.

I et foredrag om lydboblen, som du kan se og høre på YouTube, sier Lena Pareto at det er et poeng at de med lydboblen legger til noe istedenfor å forsøke å fjerne ubehagelig lyd. Ifølge forskeren er det allerede gjort mye for å fjerne ubehagelig lyd rundt om, så de forsøker derfor en annen tilnærming. Målet er å tilsette behagelig lyd. Den skal være aktiv og positiv - ikke passiv og defensiv. Den skal også være abstrakt. Den skal ikke trigge verken minner eller oppmerksomhet.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS