Arbeidsliv

Hege Hellvik hadde med seg sin datter på signeringsferd for sin nye bok «Jobb mindre – lev mer».

Trenger du et nytt motto? Hva med dette: Jobb mindre – lev mer

Konsulenten Hege Hellvik var i ferd med å møte den berømte veggen. Hun tok et steg tilbake, og skrev bok med kontroversiell tematikk: Vi bør jobbe mindre – ikke mer.

Publisert Sist oppdatert
Hege Hellvik under lanseringen av sin nye bok «Jobb mindre – lev mer». Foto kpr

­Mange trenger en bedre balanse mellom jobb og fritid. Evig vekst er dessuten ikke bærekraftig, sier Hege Hellvik. Dagens perspektiv er med da boken ble lansert i Oslo for noen uker siden. Og hadde noen av arbeidslivets «usual suspects» vært til stede, ville de nok fått litt nervøse rykninger av oppmøtet – her var det stinn brakke.

Boken «Jobb mindre – lev mer» er både en personlig historie og en samfunnsanalyse. Her er både Hellviks fortelling om eget voksenliv og en omfattende analyse av det moderne arbeidslivet.

Hellvik er utdannet samfunnsgeograf og likte jobben hun fikk som konsulent i Rambøll Management Consulting veldig godt.

Men da hun ble mor som 29-åring, merket hun at det ble vanskelig å være god både på jobb og hjemme.

– Etter noen år begynte kroppen å si fra. Jeg ble «syk av det». Det var veldig mye «høy puls», forteller hun.

Hege Hellvik havnet på legevakten to ganger.

– Jeg trodde jeg hadde fått hjerteinfarkt. Men det hadde jeg ikke. Så jeg kapitulerte, og fikk time hos en terapeut. Hun sa at jeg ikke var alene. Dette er et samfunnsproblem.

På jobb som konsulent handlet oppdragene hennes i bunn og grunn om: «Hvordan få til mer med færre hender enn vi har?».

– Vi planlegger for enda mer stress. Vi skal jobbe stadig mer. Jeg tenkte at jeg ikke trodde på det lenger. Vi bruker for mye tid på jobb, sier Hellvik, som understreker at hun faktisk er veldig glad i jobben sin hos Rambøll.

– Men, jobben kommer alltid først, og vi må fire på alt annet. Samfunnet taper på at vi bruker så mye av tiden vår på lønnsarbeid, mener hun.

Sekstimersdag

Hege Hellvik forteller om to forskjellige barnehager, en i Oslo og en i Stavanger, hvor man har prøvd ut to ulike modeller. I Oslo har man gått over til sekstimers arbeidsdag. I Stavanger jobber man firedagers uke.

– Begge steder er resultatet at dette gir de ansatte mer overskudd, forteller Hellvik, og legger til:

– I Oslo kommune tvilte man på at noen var interesserte i dette, men da barnehagen lyste ut stillinger med sekstimers arbeidsdag fikk de rekordmange søkere.

Spørsmålet om sekstimersdag har stått på agendaen lenge, men det blir sjelden noe mer enn prat ut av det. Helt siden 1970-tallet har spørsmål om sekstimersdagen kommet og gått. Ja, det var til og med et tema i en av episodene i TV-serien «Makta».

– Men det finnes mange sterke krefter som jobber mot å redusere arbeidstiden, konstaterer Hege Hellvik.

– De mener at «regnestykket ikke går opp» hvis mange skal jobbe mindre. Vel, hvis deres «regnestykke» skal gå opp, må vi vel jobbe mellom 45 og 50 timer i uken.

Mange psykologer og andre eksperter «på mennesker» mener imidlertid at for mye jobb kan være skadelig, framhever hun, og viser til den kjente filosofen, matematikeren og historikeren Bertrand Russel. Han mente allerede i 1932 at firetimers arbeidsdager var det perfekte.

– Dessuten er det stadig flere som argumenterer for at arbeid, og det forbruket denne arbeidsinnsatsen avstedkommer, vil ha negativ effekt på klimaet.

Mobilisering nedenfra

Men argumentene for å jobbe mer, er mange. Det er bare å vise til helsesektoren, eller?

– Helsesektoren ser jo ut til å være en uløselig knute, slik situasjonen er i dag. Vi mangler arbeidskraft, samtidig som dem som jobber i sektoren løper rundt i full fart hele dagen, hver eneste arbeidsdag. Mange sliter seg rett og slett ut.

Hellvik mener vi bør forsøke å snu problemstillingen. Kanskje flere av disse bør jobbe mindre, ikke mer. Og at man heller får flere hender til å bidra?

– Mange av disse jobber ikke full tid i dag heller. Men å jobbe redusert går jo utover lommeboken deres. Det er der man bør starte.

Alt måles i antall timer vi jobber. Men kanskje vi kan jobbe bedre, istedenfor å jobbe mer? spør hun. Hellvik heller mot såkalt «flow» eller «flytteori», der man jobber best i den tiden man er i «flytsonen». Det er man sjelden i åtte timer av gangen.

Når vi er i flyt er vi på vårt beste, vi jobber best og er lykkeligst. Det er da man bør jobbe.

Quiet eller silent quitting, FIRE-fenomenet, og andre «greier» – der man bestemmer seg for å «roe ned» er noe som har spredd seg som de siste årene. Ulike «bevegelser» eller «skoler» – der målet er å jobbe mindre.

Hege Hellvik er ikke så fan av disse. Hun mener de blir veldig individualistisk orientert. Det blir for dem som har råd til å slutte i jobben for å kjøpe seg hus på en eller annen riviera.

– Vi er blitt veldig individualistiske. Har du nok penger, er det enkelt å «roe ned og slappe helt av». Mitt ønske er å få til et skifte. Jeg er redd både velferdsstaten og klimaet bryter sammen hvis vi ikke endrer oss, sier hun.

– Men for å få til ting sammen, trenger vi en mobilisering nedenfra og opp.

Får støtte fra MDG

Hege Hellvik har foreløpig ikke fått særlig respons fra politisk hold, men i onsdag denne uken sier MDGs Lan Marie Berg at hennes parti vil diskutere ulike varianter av kortere arbeidstid under sitt landsmøte senere i vår. Til VG sier Berg at «det er på overtid å snakke om kortere arbeidstid». Berg mener firedagersuke er svaret på stresset småbarnsfamilier sliter med.

– Folk sliter seg ut og blir sykemeldte av tidsklemmen. Det går ut over folks psykiske helse. Det koster også samfunnet mye, sier Lan Marie Berg til VG.

TEMA: Det nye arbeidslivet

Det er et paradoks. Hundretusenvis står utenfor arbeidslivet, samtidig som behovet for arbeidskraft øker og tilgangen på kompetanse blir mindre i en rekke sentrale yrker og sektorer.

Dette er tema i Dagens Perspektivs artikkelserie «Det nye arbeidslivet»:

Alle sakene i artikkelserien 'Det nye arbeidslivet' finner du her!

Powered by Labrador CMS