Arbeidsliv

Selv om vi mangler sykepleiere i Norge, har vi langt flere av dem per innbygger enn de fleste andre land, viser ny statistikk.

Tross skrikende behov: Norge er i verdenstoppen i antall sykepleiere

Av de vestlige landene er det kun Sveits som har flere sykepleiere per innbygger enn Norge. Men tallene er usikre, for begrepet «sykepleier» er noe forskjellig fra land til land.

Publisert Sist oppdatert

­I Norge er det opplest og vedtatt at vi har et skrikende behov for flere sykepleiere. Det har blant annet den såkalte Helsepersonellkommisjonen slått tydelig fast. Og i Sykepleierforbundet har de slått 'alarm' om sykepleiermangelen gang på gang.

Men hele den vestlige verden er i manko på sykepleiere. Og sammenlignet med andre land, ligger Norge svært godt an.

Ifølge tall fra OECD ligger Norge i toppen når det gjelder antall sykepleiere, skriver SSB i en melding. Tall fra 2019 viser at Norge har 17,9 sykepleiere per 1000 innbyggere, mens eksempelvis Sverige har 10,9 og Danmark 10,1. Sveits har best dekningsgrad med 18 sykepleiere per 1000 innbyggere.

 

Usikre tall

Men tallene må tas med en liten klype salt. Det er nemlig vanskelig å kategorisere statistisk hvem som jobber som sykepleier, slik at sammenligningen mellom landene er basert på like data.

«Internasjonale sammenligninger er imidlertid utfordrende. Både utdanningssystem og oppgavefordeling i helse- og omsorgstjenesten varierer mellom land. Selv om vi bruker internasjonale standarder for å klassifisere for eksempel sykepleierutdanningen og sykepleieryrket, vil definisjoner og dermed hva som inkluderes i nasjonale tall, variere mellom landene», skriver SSB.

For eksempel har en tredel av sykepleierne i Sveits, Island og Finland lavere formell kompetanse enn hva vi her i Norge kategoriserer som en «ekte sykepleier». Også i Sverige er flere pleiere som i form av utdanning og kompetanse ligger nærmere det vi i Norge kaller helsefagarbeider med i OECDs sykepleierstatistikk, mens de norske tallene kun har med ansatte med formell sykepleierutdanning.

Vekk med de administrative

Også skillet mellom sykepleiere med «direkte pasientkontakt» og de som jobber med administrasjon, ledelse og forskning i de ulike landene, har skapt «trøbbel» for statistikerne. «Når vi ekskluderer sykepleierne med yrker innenfor «administrasjon og service» får vi 16,2 sykepleiere per 1000 innbyggere» i Norge, heter det fra SSB.

Likevel: Uansett hvordan man teller, så er det et faktum at Norge har svært høy «sykepleiertetthet» sammenlignet med andre land.

Selv om man ekskluderer de norske sykepleierne som jobber administrativt fra statistikken ville Norge stadig forsvart 2. plassen på listen over land etter praktiserende sykepleiere per 1000 innbyggere, konkluderer SSB.

Powered by Labrador CMS