Ledelse

Disse personlighetene kolliderer på jobb

Noen personlighetstyper går dårligere sammen enn andre.

Publisert Sist oppdatert

Konflikter blant medarbeidere kan være vanskelig å håndtere. Selskapet Wells Fargo gikk til det skritt å hyre inn organisasjonspsykolog og coach Tim Ursiny for å få hjelp.

Ursin uttaler til Business Insider at konflikter i forretningsteam ofte har sine røtter i forskjeller i personlighet, og ifølge psykologen oppstår det typisk konflikter mellom dominante og stødige personligheter.

Med dominant menes her mennesker som er impulsive og skeptiske, direkte og forventer raske resultater. Dette i motsetning til de mer stødige menneskene blant oss, som beskrives som metodiske, varme, tålmodige og harmonisøkende.

Når disse to personlighetstypene har en tendens til å kollidere på jobb, handler det ifølge Ursiny ofte om at den dominante er for aggressiv og utålmodig, mens den stødige oppleves som passiv og kritisk til endringer.

To andre personligheter som kan på kollisjonskurs er samvittighetsfulle mennesker, som beskrives som metodiske, skeptiske, detaljorienterte og svært analytiske, og folk som er mer impulsive og varme, entusiastiske til prosjekter og liker gruppearbeid. Disse to typene kan ha vanskelig for å samarbeide all den tid den ene oppleves som for perfeksjonistisk og regeltro, mens den andre kan oppleves som altfor lite detaljorientert.

Ursiny mener at det ikke er slik at én personlighet er riktig mens en annen er feil. Han mener imidlertid at det er nyttig å ha en formening om hva slags personlighet man selv har innabords, da er det lettere å justere inn egen adferd og sjansene for å havne i konflikter reduseres.

Powered by Labrador CMS