Ledelse

13 tegn på at ansatte planlegger å slutte

Begynner ansatte å oppføre seg annerledes når de har bestemt seg for å slutte? Kan du forutse om noen er på vei ut av døra? Ja, mener to forskere.

Publisert Sist oppdatert

Timothy Gardner, førsteamanuensis ved Jon M. Huntsman School of Business ved Utah State University og Peter W. Hom, professor ved W. P. Carey School of Business ved Arizona State University publiserte i høst en artikkel i Journal of Management som handler om tegn som kan vise ansatte kommer til å slutte. De har i studiene sine spurt medarbeidere som har sluttet om de endret adferd på forhånd. De har også spurt ledere om hvorvidt de ser at medarbeidere som har sluttet begynte å oppføre seg annerledes før de forlot bedriften.

De 13 tegnene

Hos Harvard Business Review skriver Gardner og Hom at de har latt seg inspirere av psykologiske studier som har vist at kvinner og menn som kommer til å bryte ut av ekteskap på forhånd sender ut noen signaler som indikerer at det er dette som er i ferd med å skje. Også på andre felt - for eksempel idrett - avslører aktører fremtidige handlinger fordi de ubevisst sender ut noen signaler.

Hva så med ansatte som har til hensikt å bytte jobb? Garnder og Hom har funnet tretten tegn på at folk kan være i ferd med å slutte. Og det er ikke de «vanlige historiene» om at folk glemmer igjen CV-en på printeren og ikke kommer på jobb fordi de sier de har en legetime. Dette er de 13 tegnene forskerne har funnet:

* Medarbeiderens produktivitet faller
* De er mindre aktive i teamet; oppfører seg i mindre grad som lagspillere
* De gjør minimum av det som forventes på jobb oftere enn vanlig
* De er mindre opptatt av å «please» lederen sin
* De er mindre villige til å forplikte seg til langsiktige prosjekter enn vanlig
* Holdningene endrer seg i negativ retning
* De anstrenger seg mindre og er mindre motivert enn vanlig
* De er mindre opptatt av jobbrelaterte saker enn til vanlig
* De uttrykker oftere enn vanlig misnøye med nåværende jobb
* De uttrykker oftere enn vanlig misnøye med veilederen sin
* De går tidlig fra jobb oftere enn de har gjort før
* De har mistet entusiasmen for organisasjonens mål
* De viser mindre interesse for å jobbe med kunder enn vanlig

Powered by Labrador CMS