Ledelse

– God stemmebruk kan gjøre at mottakerne av budskapet oppfatter lederen som mer troverdig og tillitsvekkende, sier logoped og grunnlegger av Stemmecoaching, Nina Helleland.

Finn din ­naturlige røst gjennom stemmetrening

– Alle kan endre stemmen sin, sier logoped Nina Helleland. Se video.

Publisert Sist oppdatert

I det ene øyeblikket blåser jeg luft gjennom en slange og ned i en flaske med vann mens jeg lager lyd. Et dempa undervanns-«aaaah». I det neste øyeblikket er slangen erstatta med en vinkork, og jeg leser en tekst om nordavinden og solskinnet som konkurrerte om hvem som var sterkest.

Aktivitetene er to av teknikkene Nina Helleland bruker i sin virksomhet som stemmeveileder. Hun er utdanna logoped, og driver nå sitt eget firma, Stemmecoaching, hvor hun hjelper blant annet selgere, foredragsholdere og ledere med å bruke stemmen sin til å framstå tryggere og mer troverdig.

– Stemmen er et veldig konkret verktøy, og det ligger mye teknikk bak. Noen prater veldig lyst, noe som kan oppfattes som mindre troverdig. Andre avgrenser stemmen sin for ikke å være så framtredende, noe som kan gjøre at de oppfattes som usikre. God stemmebruk er å gi slipp og gi etter for tyngdekraften. Man får en dypere, kraftigere stemme som fanger, sier Helleland.

(Saken fortsetter under videoen)

– Alle kan endre stemme

Helleland forklarer at det ikke er noe falskt over å endre stemme.

– Stemmen er ikke noe som er satt. Alle kan endre stemme, uten at det er noe «fake» over det. Det handler enkelt og greit om å finne en autentisk stemme som er din.

Med stemmetrening vil nemlig stemmen gjennomgå en naturlig endring, utdyper hun.

– Når man kommer i kontakt med pusten snakker man automatisk saktere. Man gir ordene tyngde, og pausene kommer mer naturlig. Det handler om å bruke stemmen som et verktøy, og når man ser at det fungerer er det mange som opplever økt selvtillit.

Nyttig for ledere

Ledere kan tjene mye på å bli mer bevisste på stemmen sin og lære seg å kontrollere den bedre, og det synes de tydeligvis selv også: Helleland har flere ledere som kommer innom henne for stemmetrening.

– For ledere handler det om å formidle budskapet sitt på en god måte, og god stemmebruk kan gjøre at mottakerne av budskapet oppfatter lederen som mer troverdig og tillitsvekkende.

Stemmen er et veldig ­konkret ­verktøy

Hun forteller at god stemmebruk blant annet kan benyttes i samtale med de ansatte, under presentasjoner, til å skape gode relasjoner og i krisesituasjoner. Spesielt i krevende situasjoner, for eksempel ved store omstillinger eller nedbemanning, kan det være viktig at lederen holder stemmen under kontroll.

– Når man er stressa er det vanskelig å være til stede på en god måte, og da er det lett for at man glemmer å bruke pusten. Men det er i disse situasjonene man vil framstå som rolig og kontrollert, og da er det fint å kunne bruke stemmen sin til å hjelpe, forklarer Helleland.

Pass på setningsmelodien?

På samme måte som denne overskriften har et malplassert spørsmålstegn i seg er det mange som ender setningene sine på en høy tone slik de høres ut som spørsmål. Da mister man fort kontroll over sitt eget budskap, forteller Helleland. En annen utrfordring kan være at man ikke er i bevisst kontakt med stemmen, noe som kan resultere i at man stiger opp i et lysere stemmeleie.

– Et godt eksempel på dette er Knut Arild Hareide. Jeg tror det hadde vært veldig interessant å se ham med et nytt, litt lavere stemmeleie, sier Helleland.

– Hvem andre kunne trengt stemmetrening?

– Jeg ser at Erna Solberg har pusten veldig langt oppe. Ved å få pusten lenger ned kunne hun sannsynligvis framstått enda tydeligere. Et eksempel på noen som har kontroll på stemmen sin er derimot Fabian Stang. Han er veldig trygg og behagelig å lytte til.

Autoritetsbygging

Nina Helleland tror spesielt nye ledere og personer som er på vei oppover i karrieren gjør det lurt i å trene opp stemmebruken sin.

– Stemmebruk handler om å formidle troverdighet og skaffe seg tillit, og nok derfor ikke like essensielt for folk som allerede har mye autoritet og opparbeidet seg mye tillit. Men man må likevel huske at tillit kan mistes. Unge og nye ledere, eller personer som skal holde sitt første foredrag, har på sin side ikke opparbeidet seg denne enda. Gjennom stemmetrening kan de det, mener Helleland.

Slik kan du forbedre stemmen din

Stemmeleie

  • Å bruke et naturlig stemmeleie innebærer å ikke ligge for høyt eller for lavt. Du kan finne et sted som er behagelig å være og som kjennes naturlig ut. Ved å tenke at noen spør deg om noe, og at du svarer med et bekreftende «Ja, mmm», finner du som regel ditt naturlige stemmeleie. Herfra er det lettere å komme i kontakt med den gode, dype talepusten.

Pusten

  • Tenk alltid at du snakker på en pust, og at du sier en setning på en utpust. Ved å trene på at utpustene skal kjennes og merkes i kroppen, vil du kunne få en klarere og dypere stemme som har mer dybde og klang.

Tempo

  • Når du etterhvert lærer deg å bruke talepusten aktivt, vil tempoet naturlig senke seg. Du kan også jobbe med å innføre en litt god pause etter en setning. På denne måten kan du gi innholdet tyngde, og dette vil igjen tilføre troverdighet.

Setningsmelodi

  • Vær oppmerksom på hvordan du ender setningene dine. Går du opp eller ned i tone på slutten av en setning? Dersom du ofte går opp, er det lett å høres spørrende ut, eller til og med usikker. Du kan trene deg på å være bevisst på hvor du setter spørsmål og punktum, også i tale.

Kilde: Nina Helleland, Stemmecoaching

Powered by Labrador CMS