Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Fremdeles i ­verdenstoppen i arbeidsglede

Arbeidsgleden i Norge ligger på et stabilt, høyt nivå.

Publisert Sist oppdatert

Norge ligger igjen på verdenstoppen i arbeidsglede, viser undersøkelsen Global Employee and leadership index.

I Europa ligger vi på andreplass; et lite knappenålshode bak Danmark - som i år passerer oss. Globalt ligger vi på femteplass. (Her skal det sies at internasjonalt er det ikke samlet inn svar fra like mange ulike bransjer, tallene fra andre verdensdeler er dermed ikke like gode som tallene fra Skandinavia og resten av Europa.)

Stoler på hverandre

Selv om Danmark så vidt har passert oss, og andre land nærmer seg, betyr ikke det at arbeidsgleden i Norge har gått ned. Den ligger på et høyt, stabilt nivå, og det har den gjort helt siden Ennova og HR Norge startet målingene i 2004.

– Dette viser at vi har noen grunnleggende kvaliteter i norsk arbeidsliv som overlever, uavhengig av konjunktursvingninger, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

– Det handler om tillit - at vi stoler på hverandre – og måten vi organiserer arbeidet på, blandet med kompetansenivå og trygghet. Vi har verdens høyeste opplevde jobbtrygghet, selv etter oljekrisen.

Jobber selvstendig

Simon Østervig, markedssjef i Ennova, viser til at Daniel Pink - forfatter av bøker om arbeidsliv og motivasjon og tidligere taleskriver for Al Gore - har oppsummert motivasjon i tre punkter: mestring, mening og autonomi.

– Hvis vi ser på de landene som scorer høyt på arbeidsglede i undersøkelsen, så ligger de i Nord-Europa; fra Nederland og oppover. Og Norge og Danmark ligger alltid på toppen. Alle disse landene har en arbeidslivskultur der tillit ligger i bunnen. Videre er graden av mestring er høy fordi kompetansenivået er høyt, det er en høy grad av autonomi og vi opplever at vi utgjør en viss forskjell med det vi holder på med, sier Østervig.

Mest arbeidsglede i offentlig sektor

Offentlig sektor scorer høyere på arbeidsglede enn privat sektor, noe som også har vært tilfellet i tidligere undersøkelser.

– Ansatte i offentlig sektor har en høyere grad av indre motivasjon, de finner motivasjon i jobben sin som sådan, sier Bolstad.

Med årene har det tegnet seg et mønster: Arbeidsgleden i offentlig sektor faller litt når det er gode tider i privat sektor, da fremstår det som hyggeligere på den andre siden av gjerdet. Når det er nedgangstider i det private, blir ansatte i offentlig sektor bare enda mer glade i jobbene sine. I privat næringsliv er folk på sin side litt mer fornøyd i gode tider enn i dårlige tider.

– Begge sektorer fluktuerer med konjunkturene, men de holder seg stabilt på et veldig høyt nivå.

Powered by Labrador CMS