Ledelse

– Vi skal ikke organisere så bredt som LO. Men vi kunne med god samvittighet ha sagt ja til flere, sier Audun Ingvartsen, forbundsleder i Lederne.

– Ledelsesbegrepet er utdatert

Handler om hva man gjør, ikke hvilken tittel man har, mener Lederne.

Publisert Sist oppdatert

Fag- og interesseorganisasjonen Lederne mener at lederbegrepet er for snevert og bærer preg av å ha blitt definert for lenge siden. I dag kommer lederbegrepet fra omfangsbestemmelsen.

– Vi definerer ofte ledere som personer med personal- og økonomiansvar, eller spesielt betrodde ansatte. Det moderne ledelsesbegrepet handler om så mye mer enn det – det handler om hva man gjør, ikke hvilken tittel man har. Vi burde derfor omdefinere det offisielle lederbegrepet for å reflektere dette, sier forbundsleder Audun Ingvartsen.

Ifølge Ingvartsen finnes det mange som ønsker å bli medlem hos Lederne, men som ikke offisielt sett blir regnet som leder, og dermed kan de heller ikke bli med. I andre tilfeller kan de allerede være medlem, men nye arbeidsoppgaver gjør at de må melde seg ut.

– De har kanskje hatt lederansvar, for så å bli flyttet over til prosjektoppgaver. Da kommer ofte andre organisasjoner inn og sier at «nei, du kan ikke være medlem i Lederne lenger». De synes kanskje at dagens definisjon er grei, for da beholder de jo medlemmene sine, sier han.

Omdefinere begrepet

Lederne ønsker å omdefinere ledelsesbegrepet juridisk, slik at flere personer kan bli anerkjente som innehavere av lederroller.

– Ledelse er å lede gjennom andre, å spille andre gode. Vi ønsker å sette oss i førersetet og omdefinere begrepet ledelse i samarbeid med de andre organisasjonene. Vi må bli enige om en formulering som er mer tilpasset dagens moderne arbeidsliv, sier forbundslederen.

Det betyr likevel ikke at alle er ledere.

– Vi skal ikke organisere så bredt som LO. Men vi kunne med god samvittighet ha sagt ja til flere. Vi ønsker at de som har en stilling med et visst ansvar, som skaper resultater ved å spille andre gode, motiverer til innsats, er rollemodeller, beslutningsdyktige og ikke minst ser på seg selv som leder, kan melde seg inn i Lederne og benytte seg av de avtalene vi har. Dagens ordning gjør dette vanskelig, mener Ingvartsen.

Vi ønsker å sette oss i førersetet og omdefinere begrepet ledelse

– Teknikerne i offshorebransjen, for eksempel, er kjernen i oljeproduksjonen. De har et helt annet ansvar enn andre arbeidere, og en tung, faglig bakgrunn. Etter omfangsbestemmelsen er de imidlertid ikke ledere, men i våre øyne er de helt klart det.

Lederne avholder sin kongress i dag, der de vil ta de første diskusjonene på veien mot en ny ledelsesdefinisjon.

– Vi får det nok ikke til med det første møtet, men vi setter i gang diskusjonen, og jeg tror at det er realistisk å få til et skifte på sikt.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS