Ledelse

Marie Nielsen (t.v.) fortalte på Abelia Open om sine ledererfaringer fra papirgjenvinnings­bedriften Penda Manufacturing i Etiopia.

Framtidsledelse fra tre generasjoner

På Abelia Open var det flere ledere som delte sine tanker om god ledelse. Men selv om aldersforskjellen mellom noen av dem var så stor som 40 år, hadde de ganske like tanker om hvor arbeidslivet, jobb og ledelse er på vei.

Publisert Sist oppdatert

Det blir viktigere og viktigere for en leder å jobbe for å tiltrekke seg og utvikle de gode menneskene, skape en mening for sine ansatte og arbeide for mangfold på arbeidsplassen. Dette var noen av fellestrekkene de ulike lederne trakk fram under konferansen Abelia Open forrige uke.

Elise By Olsen (18) – redaktør for det nyoppstarta magasinet «Wallet»

Elise By Olsen ble leder allerede som 13-åring, den gang for magasinet Recens, som skrev om ungdomskultur. Hun ble med det verdens yngste redaktør, og faktisk for ung til å motta Guinness-rekorden. Da hun fylte 18 sa hun opp og er nå redaktør i magasinet Wallet, som hittil har kommet ut med to utgaver.

Hun tror teknologien har gjort noe med arbeidslivet.

– Man er ikke lenger like avhengig av en fast arbeidsplass. Man kan være tilknyttet hverandre på helt andre måter. Det er helt klart en trend at man jobber og samarbeider mer digitalt enn fysisk, sa By Olsen på konferansen.

Hun mener også at de yngre generasjonene ikke lenger spesialiserer seg på samme måte, og i større grad jobber på tvers av fagområder og plattformer, og tror at dette påvirker arbeidslivet og arbeidsplassene.

– Det fysiske kontoret er sannsynligvis på vei ut. Man kan være lokalisert hvor som helst. Det bidrar dessuten til et mye større mangfold i både bakgrunn og arbeidsmetodikk.

By Olsen forteller at hun har lært seg ledelse først og fremst via internett og gjennom praksis. Hun har en klar formening om hva som skal til:

– Man må tørre å være først ute. Det innebærer risiko, men det kan betale seg. Vi må også bli flinkere til å satse på og dyrke fram enerne.

Marie Nielsen (35) – grunnlegger og daglig leder for papirgjenvinningsbedriften Penda Manufacturing

Marie Nielsen ble i 2017 kåret til årets ledertalent av E24 i deres årlige kåring. Hun er daglig leder i Penda Manufacturing. De driver papirgjenvinning i Etiopia, et land som importerer det meste av pappen og papiret sitt, men tradisjonelt ikke har hatt noen form for resirkulering.

Nielsen har også gjort seg opp noen tanker om hva som karakteriserer god ledelse. Noe av det viktigste, mener hun, er å gi folk en mening.

– Skal man tiltrekke seg de beste menneskene, må man tilby mening for folk. De ansatte i Penda jobber der nok ikke på grunn av lønna – den kunne de fått høyere andre steder – men for et bedre og bærekraftig samfunn. Dette tror jeg kommer til å bli viktigere og viktigere framover. Folk trenger en retning og en mening, sa Nielsen.

I tillegg tror hun at en god leder må være komfortabel med usikkerhet.

– En leder trenger ikke å kunne alt. God ledelse handler om å bygge team og drive prosessene framover, og benytte seg av den kompetansen og de egenskapene som finnes i virksomheten.

Hun trakk i tillegg fram innovasjon, fleksibilitet og evnen til å reflektere og lære av egne feil som gode kvaliteter hos en leder.

Sigve Brekke (58) – konsernsjef i Telenor

Sigve Brekke har siden 2015 vært konsernsjef i Telenor, men har vært i Telenor eller datterselskaper av Telenor i mange år. Her har han opplevd både oppturer og nedturer.

Når det gjelder lederegenskaper, henger han seg på Marie Nielsens tips om at ansatte trenger en mening med arbeidet.

– Man må ha et «bigger purpose». Ja, klart vi skal skape verdi for aksjonærene, men vi skal også ha en større oppgave. I Telenor jobber vi for eksempel med smarte hjem, slik at folk kan bli boende lenger i husene sine. Det tjener både enkeltpersoner og kommunene på. Man må ha et større mål hvis man skal være relevant i framtidens næringsliv, sa han på konferansen.

Siden arbeidslivet og næringslivet beveger seg mye raskere enn før, tror Brekke dessuten at framtidens ledere kan komme til å trenge en annerledes bakgrunn enn tidligere.

– En leder i dag og i tiden som kommer trenger mye bredere erfaring enn tidligere for å henge med på de teknologiske og arbeidsmetodiske endringene. Ledere må også prøve å sørge for et mye større mangfold på arbeidsplassen enn det som kanskje er tilfelle i dag.

Powered by Labrador CMS