Ledelse

Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg, legger fram rapporten om brasilianske Alunorte og utslippene på en pressekonferanse mandag.

– Hydro-saken er ute av kontroll

Hydro har ikke klart å håndtere mediesituasjonen i Brasil, mener professor i ledelse.

Publisert Sist oppdatert

– Saken er ute av kontroll. Det er åpenbart at brasilianerne ønsker å fremstille Hydro som ansvarlige for en skandale.

Det sier Jan Ketil Arnulf, professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI. Han ga nylig ut med boka «En kultur kalt ledelse: ledelse på tvers av tid og sted».

Arnulf mener at man, uavhengig av hva årsaken til forurensingen av drikkevannet faktisk måtte være, må kunne si at Hydro ikke har klart å håndtere mediesituasjonen i Brasil.

– Hvorvidt Hydro har rett eller feil, har ikke jeg grunnlag for å uttale meg om, men Brasil er et land som er ridd av en serie korrupsjonsskandaler og hvor det fra før foreligger en serie anklager mot industrien i et politisk opprørt landskap. Rent faktisk så stiller dette landskapet veldig store krav til kommunikasjon. Mange er sinte, sier BI-professoren.

Dette er saken

  • Alunorte er verdens største aluminiumraffineri.
  • 16. og 17. februar ble det registrert mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer. Hydro er anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann.
  • Det brasilianske miljødirektoratet har også gitt Hydro to bøter på 20 millioner real, tilsvarende rundt 50 millioner kroner, knyttet til potensielt forurensende aktiviteter uten gyldig lisens ved rødslamdeponiet DRS2.
  • 5. mars utnevnte Hydro finansdirektør Eivind Kallevik til midlertidig leder av aluminiumsraffineriet i Alunorte.
  • En rapport fra den statlig finansierte stiftelsen Instituto Evandro Chagas viser at utslipp av regn- og overflatevann fra Alunorte var skyld i at drikkevannet i lokalsamfunnet var forurenset med tungmetaller.
  • Alunorte (Hydro) har gått til sak mot påtalemyndigheten i delstaten Pará på bakgrunn av denne rapporten. Hydro bestrider dens forskningsmessige gyldighet.
  • Hydros egne eksperter og det brasilianske analyseinstituttet SGW fastholdt mandag at det ikke har kommet lekkasjer fra deres rødslamsdeponier som har forurenset vannet. Selskapet innrømmer styrt utslipp av ubehandlet regnvann.
  • Krangelen om undersøkelsen førte til at samtaler mellom partene brøt sammen. Forrige onsdag saksøkte delstatsmyndigheten Norsk Hydro for den angivelig giftige lekkasjen fra raffineriet. Søksmålet beløper seg til rundt 600 millioner kroner.
  • Tirsdag denne uken – dagen etter at Hydro la fram rapportene som frikjenner dem for forurensning – krevde en domstol i Brasil at Hydro stiller 340 millioner kroner i bankgaranti for å dekke fremtidige krav om erstatning fra myndigheter og beboere i området ved aluminaraffineriet Alunorte.
  • Torsdag bestemte styret i det Hydro-eide (51%) aluminiumsverket Albras – som ligger «vegg i vegg» med Alunorte – å redusere aluminiumsproduksjonen ved verket med 50 prosent på grunn av mindre tilgang på alumnia fra Alinorte.
  • Siden det startet å regne 16. februar har Hydro-aksjen falt i verdi med over 20 prosent (fram til 10. april).
  • Hydro sier de ønsker å gjenoppta dialogen med myndighetene, men at dialogen må være «basert på fakta».

At Hydro er en utenlandsk aktør, gjør at situasjonen tilspisser seg ytterligere.

– Det er lettere å gå løs på utenlandske aktører som ikke sitter med de samme lojalitetsbåndene til regjeringen. Mange brasilianske ledere synes å ha tette korruptive bånd til regjeringen, og vil derigjennom kunne beskytte seg. Hvis du er norsk og naiv, risikerer du å ikke ha denne typen beskyttelse.

Sendte sin «beste mann»

I begynnelsen av mars satte Brandtzæg inn «sin beste mann», finansdirektør Eivind Kallevik, som ny administrerende direktør for Alunorte i Brasil. Han erstattet lederen Silvio Porto. «Den utfordrende situasjonen ved Alunorte krever dedikert fokus og organisering utover operasjonell kompetanse og evner», uttalte Brandtzæg i en pressemelding.

Arnulf gjorde i sin nye bok om ledelse et poeng av det ikke nødvendigvis er optimalt for norske bedrifter som satser utenlands å sette inn norske ledere i andre land.

Krisen Hydro er i nå, er imidlertid spesiell, mener professoren.

– Med dette grepet kan Hydro si at hovedkontor tar dette på alvor. De ønsker å ta kontroll. Det kan være viktig. Det kan også være at de trenger ekstra manpower. Man kan også tenke at en lokal leder kan ha havnet i et konfliktforhold som har en egen dynamikk. Da kan det være fint å få en lynavleder fra konsernledelsen.

– Hvilken betydning har det at Svein Richard Brandtzæg personlig har engasjert seg i saken?

– I min bok finnes det ikke noen bedre måte å gjøre dette på enn at topplederen er synlig. Han viser at han og Hydro faktisk engasjerer seg. Hvis de ikke har noe å skjule, er toppsjefens opptreden og det å fremstille sine egne synspunkter det eneste de har. En fordel med at toppsjefen engasjerer seg personlig, er dessuten at han får tilgang til å snakke med beslutningstakere på høyere nivå enn det ledere lenger ned i systemet gjør, mener Arnulf.

Powered by Labrador CMS