Ledelse

Lojalbristende stemme etter sjefens dype fall

En butlerroman fra et britisk overklassemiljø gjorde inntrykk på kommunikasjonsekspert Christian Sømme.

Publisert Sist oppdatert

Kommunikasjonssjef Christian Sømme forteller at han ble overrasket fra første side over boken Resten av dagen, som han fikk stukket i hånden av en kollega. Den japanske nobelprisvinneren (2017) Kazuo Ishiguro dro ham stup inn i et britisk overklassegods i mellomkrigsårene. Stemmen fra husets lojale butler Stevens holdt også til Bookerprisen.

– Noe så kompakt og detaljrikt hadde jeg ikke forventet i noens beretning fra en helt annen kultur. Forklaringen ligger i at Ishiguro flyttet til England som lite barn. Der våknet åpenbart interessen for britisk overklassemiljø, forteller Sømme.

I boken møter vi butleren Stevens med ny, amerikansk herre etter krigen, og opplever det dypet fallet til Lord Darlington. Fallet trakk også Stevens liv ned, men ikke hans lojale virke for Darlington-huset. Vi snakker langt mer enn bygninger. Huset måtte drives slik det krevdes av en med ambisjoner om butler-laugets høyeste anerkjennelse, også mens lordens stødig styrte mot undergangen gjennom nazi-dialog og antisemittisme i tiden før andre verdenskrig. Slik vi har hørt om fra den virkelige verden.

Foto I «Resten av dagen» blir vi kjent med butleren Stevens og hans nye, amerikansk herre etter krigen – og det dypet fallet til Lord Darlington. Fallet trakk også Stevens liv ned, men ikke hans lojale virke for Darlington-huset. Foto: Cappelen Damm.

Det var ikke et sekunds rom for noe fri gjennom alle år, før den amerikanske husherren sendte en overrasket Stevens avgårde på ferie i hans lukseriøse Ford. Stevens er ikledd et arvet, men ennå ikke utslitt, antrekk etter lorden – en parallell til hans eget liv som er herrens historie.

– Vi følger Stevens på bilreisen, foranlediget av brev fra den tidligere flammen Miss Kenton. Like mye følger vi hans tanker tilbake til perioden da flammen oppsto og ikke sluknet, selv da hun forlot huset som mistet æren. Under reisen aner vi erkjennelsen av at herren valgte feil retning. Stevens pliktoppfyllenhet overfor den adelige nazisympatisøren førte til at flammen for Miss Kenton aldri fikk blusse, utdyper han.

Sømme påpeker at godsledelse har likheter med bedriftsledelse, selv om leveranser og målsetninger er forskjellige. Produksjon, rutiner verdighet, diskresjon, lojalitet og butler-laugets høyeste standarder for sølvtøypussing preger hverdagen, påpeker han.

Ekstrem lojalitet forblinder. Misforstått stolthet etterlater kjølvann av ødelagte og tapte relasjoner.

– Litteratur med subtile fremstillinger som her er noe jeg verdsetter. Situasjoner og konklusjoner ofte å finne mellom linjene. Godsherrens betingelse var at Stevens fulgte med, som en del av interiøret. Stevens driver huset videre med redusert bemanning, ødelagt renommé og lenge med et forsiktig håp om kjærlighet, sier Sømme.

Powered by Labrador CMS