Ledelse

Prøv dette hvis du utsetter de vanskelige oppgavene dine

Publisert Sist oppdatert

Du har en vanskelig oppgave framfor deg. Ikke bare det – den er viktig også. Kanskje er det en ubehagelig telefonsamtale med en viktig kunde, kanskje er det en tidkrevende analyseoppgave, eller den vanskelige oppsigelsespraten.

Du har utsatt å komme i gang lenge, selv om du vet at du ikke kan unngå oppgaven for alltid.

Du tenker «bare gjør det», men kommer ingen vei.

Mye av problemet i slike tilfeller er overgangen mellom utsettelsesatferden og gjennomføringen. Å begynne på den vanskelige oppgaven kan medføre ubehag, og man trenger ofte litt tid på å tilpasse seg den «nye tilværelsen». Når man kommer et lite stykke ut i oppgaven forsvinner imidlertid ofte dette ubehaget, og man kan gjennomføre arbeidet uten å mukke. Det vanskeligste er likevel overgangen fra ikke å gjøre, til å gjennomføre.

Evnen til å stå i denne overgangen er heldigvis en egenskap man kan jobbe med og utvikle, ifølge Peter Bregman, ledelseskonsulent og forfatter av den aktuelle boka «Leading with emotional courage».

I Harvard Business Review skriver han at det i hovedsak er tre ting man kan trene på for å bli flinkere til å ta overgangen:

Det begynner med vilje

Viljestyrke, skriver Bregman, er upålitelig over tid, men kan ha umiddelbar effekt i små og avgrensete perioder. Greier man å tvinge seg selv til å starte, er det mye lettere å fortsette til neste steg.

Repetisjon, repetisjon, repetisjon

Man kan la følelsene av ubehag ta over, eller man kan ignorere dem. Jo flere ganger du lar viljestyrken stå først i køen, desto lettere blir det å ignorere ubehaget og bare starte på oppgaven, skriver Bregman. Det handler om repetisjon.

Plutselig har du tilpasset deg

Etter hvert som du repeterer og blir vant til å håndtere ubehaget kan følelsen gå over til å bli noe mer positivt. Plutselig er det deilig å starte på oppgavene med én gang, og det er ikke så vondt å bli værende i oppgavemodus over lengre tid.

Steg for steg

Bregman har konkretisert metoden, og laget seks trinn man kan øve på hver dag for å bli flinkere til å unngå å utsette de vanskelige oppgavene:

  1. Finn en vanskelig oppgave som er viktig for deg, men du sliter med å komme i gang med.

  2. Identifiser overgangen du sliter med. Hvor er flaskehalsen? Hvis det er snakk om en telefonsamtale handler det om å slå inn nummeret og trykke ring. Hvis du skal skrive en rapport handler det om å sette seg ned og skrive den første setningen. Finn ut hvor det lugger, rett og slett.

  3. Bestem tid og sted for når du skal begynne på oppgaven.

  4. Vit om farene. Du kan komme til å kjenne på et ubehag, en frykt for at du skal bli sittende lenge med oppgaven, en lyst til å gjøre andre ting og en usikkerhet på om du faktisk får det til. Når disse følelsene kommer, handler det om å øve på å stå i dem og fortsette likevel – noe Bregman kaller det emosjonelle motet.

  5. Gjennomfør uten å stille spørsmål. Du kan ikke kontrollere «bråket» fra tankene dine, men du kan fortsette å jobbe deg igjennom det for å gjort det du skal.

  6. Repetér denne øvelsen hver dag.

Kan man trene på viljestyrke?

Professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp, som har skrevet boka «Til meg selv. Om selvledelse», svarer i denne videoen:

Se hele videoen om selvledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS