Ledelse

Slik kan du skaffe deg større innflytelse på jobben

Publisert Sist oppdatert

Ikke vent til du bli spurt om å bidra – ta initiativ selv. Ikke vent på at «de andre» skal løse problemer som dukker opp. Dette sier Harry Kraemer, strategiprofessor ved the Kellogg School of Management ved Northwestern University, i et intervju hos KelloggInsight.

Han gir i det samme intervjuet et knippe tips til de som ønsker å få til forandringer i organisasjonen de jobber i her og nå, og som i fremtiden har et mål om å bli ledere.

Karrieretipsene hans er ikke revolusjonerende, andre har sagt lignende ting før, men listen kan likevel være en nyttig påminnelse – til ettertanke for både ferske og mer erfarne arbeidstagere. Her er en kortversjon av professorens liste:

1) Led fra den posisjonen du har
Hvis du jobber i en organisasjon, kan du begynne å lede – uansett hvilken posisjon du befinner deg i, hevder Kraemer. Du trenger ikke å vente til du får noen som rapporterer til deg.

2) Tilby løsninger
Ser du problemer? Gå til sjefen, og ha samtidig med deg en eller to mulige løsninger. Med en gang du har noen løsningsforslag, er du i gang med å lede, argumenterer Kraemer. Sjefen har riktignok lang erfaring. En ung arbeidstager har kort erfaring. Dermed kan det godt tenkes at selskapet velger helt andre løsninger. Men likevel – når du kommer med løsningsforslag viser du at ikke vil stå på sidelinjen. Du er en som deltar, og du viser både deg selv og andre at du er en person som ønsker å få ting gjort. Kramer minner om at det å være leder er å et tankesett der man tar ansvar og er klar for å bli holdt ansvarlig. Man må håndtere de konsekvensene som måtte dukke opp.

3) Skaff deg kunnskap om egen organisasjon
Lær deg så mye som mulig om egen organisasjon, selv om det har lite eller ingenting med din nåværende jobb å gjøre. Er det noen avdelinger, programmer og oppgaver som du ikke har hørt om? Ligger det noen rapporter eller videoer fra selskapet ute hvor det kan være noe nytt å lære?

4) Bygg nettverk
Mens du likevel jakter på kunnskap om egen arbeidsplass, gjør en innsats for å bli kjent med to-tre mennesker i hver funksjon, avdeling eller forretningsenhet, råder Kraemer. Det vil gi deg et stort og nyttig nettverk. Hva driver de med på IT-avdelingen? Hvilke oppgaver har avdelinger utenlands? Å bygge slike nettverk tar imidlertid tid, og du har tross alt en jobb du skal gjøre i det daglige. Å melde seg frivillig til spesialprosjekter, kan være en god start. Søk også uformell kontakt med folk fra andre avdelinger og områder. Professoren slår her et slag for å være hjelpsom mot alle, uten tanke på hva man selv får tilbake. Du vil uansett lære, og du vil sannsynligvis få hjelp tilbake.

5) Oppmuntr andre til å gjøre det samme
Når du øver på aktivt lederskap, forsøk å inspirere andre til å gjøre det samme, råder professor Kraemer. Dette er i seg selv en lederhandling, og det bidrar i tillegg til at du bygger deg posisjon internt. Hvis alle bygger sine nettverk, vil dere tilsammen få et svært stort nettverk. Anstrengelsen vil også gjøre deg bedre i din nåværende rolle, tror professoren. Dette fordi du bedre vil forstå hvordan din oppgave passer inn i resten av organisasjonen.

Powered by Labrador CMS