Ledelse

Er idealtilstanden i en organisasjon at alle til enhver tid er lykkelige og glade, og beveger seg jevnt og trutt i samme retning?

– Vi idealiserer en konfliktfri tilværelse

Mange ledelsesbøker har et skjult premiss om at mennesket bare er godt. Les heller Machiavelli som beskriver mennesket slik det egentlig er, anbefaler psykolog Steinar Bjartveit.

Publisert Sist oppdatert

– Mange ledere tenker at idealtilstanden i en organisasjon er at alle er lykkelige og glade, og vi beveger oss jevnt og trutt i samme retning.

Men mennesker vil hverandre ikke bare godt. Det lærer vi av å lese Machiavellis «Fyrsten», forteller psykolog og konsulent Steinar Bjartveit. Han kombinerer Machiavellis 500 år gamle perspektiver på makt og ledelse med moderne ledelsesteorier, i sine kurs.

Skjult premiss

Bjartveit mener at mye av dagens ledelseslitteratur har et skjult premiss om at mennesket er «godt» og alltid vil strekke seg etter det felles beste.

– Men det vet vi jo at ikke stemmer. Det er vel så mye konflikt og maktspill blant mennesker og i organisasjoner.

Det var dettte Machaivelli observerte og beskrev i «Fyrsten», og derfor kan det være nyttig å lese den, mener Bjartveit.

Steinar Bjartveit. Foto Steinar Bjartveit.

Se video

Hva kan ledere lære om makt av Machiavelli? Og hvordan kan de bruke makt?

I denne videoen snakker Steinar Bjartveit om makt og ledelse.

Flere videoer og utdypende artikler finner du i vårt lederbibliotek.

Ingenting å være redd for

– I Norge er vi ikke vant til å diskutere makt, sier Bjartveit.

Han mener det likestilte arbeidslivet kan bli en tvangstrøye. Det kan føre til handlingslammelse og vanskeliggjøre «positiv forksjellsbehandling».

– I manges øyne er du en bra leder hvis du skårer høyt på undersøkelser om trivsel og arbeidsmiljø. Men vil du skåre høyt på en slik undersøkelse om du skal gjennomføre en drastisk nedbemanning, eller må kjøre bedriften hardt?

– Makt og konflikt er blitt fy-ord, men det er ingenting å være redd for, sier Bjartveit.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS