Ledelse

2 myter som hindrer deg i å delegere

Å la andre ta over noen av oppgavene dine kan være bra for både deg selv og bedriften.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Å overlate arbeidsoppgaver til andre kan være et ømt punkt for den som er leder. Du skal gi slipp på kontroll, og stole på at andre gjør en jobb du er vant til å gjøre selv.

Men – hvis du lærer deg å delegere, kan gevinsten bli dobbel, minner konsulent og gjesteskribent Joni Fedders om i et innlegg hos Entrepreneur.com:

Hvis du lærer deg å delegere, kan gevinsten bli dobbel

Medarbeidere får nye oppgaver og derigjennom en sjanse til å utvikle seg, mens du som leder kan legge bort noen hverdagsoppgaver og legge mer energi på et mer overordnet nivå – der du jobber med visjon og strategi. Du får med andre ord også selv en sjanse til å utvikle deg.

Å delegere til andre kan kanskje til og med være bra for helsa, hvis du til nå har druknet i arbeidsoppgaver.

Konsulent Fedders skriver hos Entrepreneur om det hun omtaler som noen av de vanligste mytene de hører om delegering. Dette er et par av dem:

  • Medarbeiderne mine har allerede for mye å gjøre
    Hvis du føler på presset om å ta på deg mer selv fordi du frykter at det blir for mye for medarbeiderne dine hvis du lar de gjøre mer, bør du innhente mer informasjon, råder Fedders.

    Snakk med teamet ditt. Finn ut om antagelsene dine stemmer. Hvis du spør i plenum/en gruppe om noen kan hjelpe, vil du oftere få et ja eller nei. Som regel er det noen som har tid, er hennes erfaring. (Hvorvidt enkelte medarbeidere kan føle på press fra en leder som spør om hjelp, er ikke et tema som diskuteres i Fedders innlegg.)

    En bieffekt er at du at det er ok å be om hjelp. Det kan inspirere til fremtidig samarbeid.

  • De kan ikke gjøre det like godt og raskt som jeg kan
    Hvis du selv har løst disse oppgavene i lang tid, er det du som er eksperten. Men – dette mønsteret vil aldri endre seg, med mindre du tar deg tid til å lære bort ekspertisen din til andre.

    De gjør kanskje noen feil i starten, men når de får litt tid på seg vil resultatet sannsynligvis bli at de løser oppgavene på en god måte.

    Kanskje vil de også overraske deg med å bringe nye perspektiver og ferdigheter til torgs. De utvikler seg, og når du selv får frigjort tid, kan også du få tid til å utvikle deg.

    Om det skulle lugge litt i starten, så er altså delegering sannsynligvis likevel en god strategi på lengre sikt.

Powered by Labrador CMS