Ledelse

– Bruken av IQ-tester bryter med loven

Bufetat siler søkerne ved hjelp av IQ-tester når de rekrutterer nye ansatte. Fellesorganisasjonen reagerer kraftig og mener det strider mot statsansatteloven.

Publisert Sist oppdatert

I flere offentlige etater blir jobbsøkere som skårer for lavt på IQ-tester ekskludert allerede før intervjurundene begynner, skriver Kapital.

Hvordan ansette de rette folkene?

Dagens Perspektiv setter i en artikkelserie søkelys på rekruttering:

– Brudd på statsansatteloven

Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har ansvar for det statlige barne- og familievernet, og er blant de som har brukt testene mye.

Virksomhetstillitsvalgt for Fellesorganisasjonen i Bufetat, Jan Aarskog, har fått mange henvendelser om dette, og reagerer sterkt:

– Slik vi forstår kvalifikasjonsprinsippet, er dette et klart brudd på loven. Ved offentlige ansettelser skal det legges vekt på formell utdannelse og erfaring først og fremst – personlig egnethet kommer langt ned på listen. Videre skal det legges vekt på det som står i utlysningsteksten, sier han til Kapital.

Ved offentlige ansettelser skal det legges vekt på formell utdannelse og erfaring først og fremst

Evnetester anbefalt av forskere

Dagens Perspektiv har i en artikkelserie satt søkelyset på hvordan ledere kan unngå feilansettelser og finne fram til de beste søkerne. Der anbefaler flere eksperter bruk av såkalte «evnetester».

Evnetestene er en form for IQ-tester, som måler ulike sider ved intelligens, som evnen til problemløsning, å forholde seg til kompleks informasjon, identifisere mønstre og læring underveis.

BI-professor Ole I. Iversen sier blant annet til Dagens Perspektiv at forskning tyder på at resultatet på evnetester har sterk sammenheng med hvordan kandidaten presterer i jobben senere. Han anbefaler å bruke evnetester som et supplement til søknad og CV.

Avviser lovbrudd

Bufetat har likevel fått mange reaksjoner på bruken av testene, og spesielt at de brukes tidlig i prosessen, før søkerne har vært på intervju.

Det finnes mange ulike metoder vi kan bruke for å måle kvalifikasjonskravene til en jobbsøker

Divisjonsdirektør Jan Kato Fremstad i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), som styrer Bufetat, avviser i en kommentar til Kapital at dette bryter med statsansatteloven:

– Det finnes mange ulike metoder vi kan bruke for å måle kvalifikasjonskravene til en jobbsøker, og vi etterstreber alltid å bruke mest mulig profesjonell metodikk i tråd med faglig beste praksis. Tester, såfremt testene er basert på anerkjent teori, kan være en av flere relevante metoder, sier han til Kapital.

Dagens Perspektiv har også tidlig skrevet om bruken av evnetester ved ansettelser:

Powered by Labrador CMS